Informasjonshefte
Vækerø gård Kanvas-barnehage

Om barnehagen

Vækerø Gård Kanvas-barnehage holder til i unike omgivelser , nesten i strandkanten på Vækerø. Vi er en liten treavdelings barnehage, i ærverdige lokaler med totalt 37 barn. Sjøen som nærmeste nabo gir oss et hav av muligheter for lek, opplevelser og fysisk utfoldelse, og gir oss den beste pedagogiske arena for å skape trygge, glade og robuste barn. 

Barnehagens visjon: "vi gjør hver dag verdifull ved å sette hvert enkelt barn i fokus"

Satsningsområdet for barnehagen er: Lek og de voksnes rolle.

Vi tar utgangspunkt i barnas egne initiativ, og leken er barns måte å uttrykke seg på. Livet i barnehagen henger sammen med leken, der skapes orden av kaos og en følelse av egenverdi. Livsglede, mestring og følelse av egenverdi er kanskje det aller viktigste for barn i barnehagen.

Vi har fokus på et trygt, omsorgsfult og utviklende milø. Vi har et godt arbeidsmiljø med et stabilt team av påskrudde voksne i alle aldre, som ser hvert enkelt barn.

Ny i barnehagen

Før oppstart

Før barnet begynner i barnehagen mottar de foresatte en sms med beskjed om å registrere barnet og foresatte i kommunikasjonsplattformen MyKid. I MyKid skal dere fylle ut kontaktinformasjon og andre opplysninger som er viktig for barnets opphold i barnehagen, blant annet et samtykkeskjema og en egenerklæring om barnets helse.

Foreldre som ikke bor sammen skal fylle ut hvert sitt skjema.

Opplysninger om barnets helse er taushetsbelagt og det vil være begrenset tilgang til informasjonen i barnehagen.

 

 

 

Tilvenning

Les mer om tilvenning her: Tilvenning i barnehagen – Kanvas

August måned er starten på det nye barnehageåret og tilvenning til barnehagelivet starter for de nye barna. Vi legger vekt på at det skal være trygge rammer rundt de nye barna. Når barna kommer til barnehagen setter den voksne som er primærkontakt for barnet av god tid. Vi informerer om hverdagen og rutiner, og det er god anledning til å spørre for foreldrene. Vanligvis må foreldrene regne med å sette av minst fem dager der de må være tilgjengelige i tilvenningsperioden. Barn er unike og det er derfor helt individuelt hvor lang tid det tar før barna er komfortable i sine nye omgivelser. Det er spesielt viktig at det er en god og åpen dialog mellom foreldre og ansatte i den første tiden. Etter at barnet har gått en liten stund i barnehagen, har vi en oppstarts samtale med foreldrene.

Vi vil sette hverdagen og dagsrutinene i fokus, og bruke mye tid på å etablere trygghet og god lek i gruppen. Det aller viktigste for oss er at hvert enkelt barn og foreldre føler at barnehagen er et godt sted å være. Foreldre oppfordres til å gi oss mye informasjon om 

TILVENNING:

Hvor raskt barn tilpasser seg til livet i barnehagen varierer, men det er lurt å sette av minimum fem dager til tilvenning.

En god start er alfa omega, for et barn.

Dag1:

Barnet og foreldrene kommer mellom kl. 09.30-10.00, og er med på leken inne på avdelingen sammen med en liten gruppe barn. Tilknytningspersonen fra barnehagen tar imot barn og foreldre, og all oppmerksomhet er rettet mot barnet.

Det er best om foreldrene holder seg i nærheten av barnet og er tilgjengelig hele tiden.

Etter måltidet avslutter vi dagen, da er barna mette og fornøyde.

Et viktig poeng er at de går hjem mens det er gøy!

Dag 2.:

Starter som første dag. Frigjør barnet seg i leken fra foreldre, prøver vi, at de tar avskjed og blir borte en liten stund. Individuelt hvor lenge, men i trygg og tilgjengelig avstand. Tilknytningspersonen er med og ser hvordan foreldre skifter bleie og legger barnet. Slik lærer vi litt om barnets rutiner i to viktige situasjoner.

Foreldre går en tur i sovetiden og vi ringer straks de våkner. Det går oftest bra når vi tar opp barnet, og vår trygghet er at foreldre kommer raskt. Barnet avslutter lek og går hjem.

Dag 3:

Barnet kommer tidligere (avtalt dagen i forveien) Barnehagens oppgave er å gi barnet opplevelsen av å bli sett, og at vi er sensitivt tilstede, som trygg base. Det er vår oppgave å vise frem alle mulighetene for lek og samvær og at barnet opplever det sammen med barna på avdelingen.

Etter en liten stund vinker vi til foreldre. Avtaler at vi ringer før sove tid, hvis vi opplever at det kan bli utfordrende for barnet å bli lagt til å sove av oss.

Viktig at foreldre er i området, er tilgjengelige og gjerne fleksible i starten.

Vi strekker oss langt for at det skal bli et positivt møte med barnehage livet. I tillegg ringer vi eller tekster foreldrene etter en stund, for å fortelle hvordan barnet har det i barnehagen.

Overgang mellom liten og stor avdeling:

Våre tiltak for å oppnå dette:

Gode informasjonsrutiner

Informasjon sendes ut i forkant, vedtekter og velkomstbrev med praktisk informasjon

Forutsigbarhet

Tilgjengelige og «påskrudde» voksne

Sensitive og lydhøre voksne

Hvert barn uavhengig av alder er unik, med sine verdier og erfaringer, dette må vi voksne ta vare på

 

Startsamtalen

Om startsamtalen i Kanvas: Startsamtale, foreldresamtaler og foreldremøter – Kanvas

Det er pedagogoisk leder på hver avdeling som gjennomfører startsamtale og foreldresamtaler. Startsamtale blir som regel gjennomført ganske raskt etter at barnet har startet i barnehagen. Startsamtalen varer ofte mellom 1-2 timer. 

Andre foreldresamtaler varer ca. i 30- 45 minutter.

 

Praktisk info

Klær og utstyr

KLÆR OG UTSTYR

Barnet trenger ekstra tøyskift, regntøy ,støvler og varmt tøy til kaldt vær!

Kvalitet på klær og utstyr

Det er ikke barnehagens intensjon hverken å skape motepress, merkehysteri eller kjøpepress når det settes visse forventninger til kvalitet på utstyr og klær. Dette er for at det er viktig at klær og utstyr skal fungere godt og hensiktsmessig. Det finnes mange gode og billige alternativer til dyre merkevarer. Ulltøy og sokker trenger ikke være fryktelig dyrt. Så lenge det er 100% ull, er det godt nok. Bruktlåven, finn.no og loppemarkeder er gode kilder til billig og bra utstyr.

Riktige klær er viktig for å kunne trives i en barnehage som er mye ute. Vi vil forsøke å gi dere noen tips her, men spør gjerne personalet.

I kaldt vær:

Innerst mot huden: ULL. Ulltrøye, ullstillongs og ullsokker. Ikke bruk strømpebukser selv om det er ull. Vi må kunne skifte et par våte sokker, eller varme et par kalde barneben, uten å ta av hele dressen og buksen.

Mellomlag: Tykke luftige myke plagg. Gjerne ull.

Ytterst: Vinterdress, vind og vanntett.

Bena: Vanntette vinterstøvler med god plass til ullsokker og føtter. Cherrox er for kaldt i minusgrader, men fint i vått, sørpete vær.

Halsen: Høyhalset genser, hals eller lue med hals. Vi ønsker ikke skjerf da det har vært mange kvelningsulykker hvor barn setter skjerf fast i trær og andre ting.

Hendene: Votter bevarer varme mye bedre enn hansker/vanter. De bør være vanntette og foret.

Husk å impregnere sko og dress med jevne mellomrom!

I vått vær:

Innerst mot huden: ULL. Ulltrøye, ullstillongs og ullsokker. Ull beholder evnen til å varme selv om det blir vått, og det puster bra. Selv om barna har godt regntøy blir de fort klamme g våte i regn og da blir bomull ofte både kaldt og ubehagelig.

Mellomlag: Må vurderes etter temperatur, men det blir fort kjølig når det er vått vær. Ikke bruk tykke bomullsklær som jeans, dette blir veldig ubehagelig når det blir vått.

Ytterst: Godt regntøy. Todelt regntøy er best, da kan man ta av regnjakken i oppholdsvær. Buksen bør gå over magen for ikke å få vann inn mellom bukse og jakke. Det bør være strikk rundt håndleddene og under bena

På hendene: Regnvotter er det eneste som holder seg tørt i regnvær. Er det kaldt kan det være lurt med et par vanter eller ull votter inni regnvottene.

Det er en fordel om klærne, merkes med navn. Det minker sjansen for at noe blir borte! Det er fint om foresatte sjekker om vått skiftetøy, dresser og regntøy må tas med hjem for en vask og tørk. 

Bringe og hente

Barnehagen åpner kl 07.30 og stenger kl. 16.30

Vi ønsker at Vækerø Gård Kanvas- barnehage skal være et godt sted å være for barn og voksne. Vi har stor takhøyde for å drøfte bekymringer og glede om eget barns trivsel og utvikling. For barnas beste, ønsker vi å bidra til åpen dialog. Vi håper dere vil oppleve at vi ikke alltid ser for travle ut når dere henter og leverer. Det daglige og personlige møte mellom hjem og barnehage, når barn bringes og hentes er vår viktigste arena for kommunikasjon og informasjonsutveksling. 

PARKERING V/BRINGING OG HENTING.

Parkering skal skje på anviste plasser. 

Avtalen mellom barnehagen og Hydros Pensjonskasse, v/ Vender AS, er at foreldre som må levere og hente med bil, skal parkere på grusveien ute ved Hovedgården inn mot Driftsbyggningen, helst på høyre veiskulder. I tillegg skal det benyttes gangvei opp trappen, gjennom porten og bort til barnehagen (mot sjøsiden) Der er det bilfritt, vakkert og mye tryggere. Parkering foran garasjene og i borggården, kan skape farlige situasjoner. Plassen i borggården har noe trafikk, biler, traktorer, etc. Plassen brukes pt til oppsamling av strøgrus, steiner, containere, søppel, etc. Drift har behov for manøvringsrom, det kan bli trangt og fort gjort å dulte borti biler og ikke minst er det Ikke tilrådelig eller gunstig med små føtter løpende rundt på plassen, med store biler, traktorer, etc som kjører, rygger og manøvrerer seg i bagården.

 

Mat og måltider

I Kanvas følger vi Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen.

Les mer om mat og måltider i Kanvas-barnehagene her: Sunn mat i barnehagen – Kanvas

 

Måltider skal være en viktig arena, der barn erfarer matglede. Matglede er en kostholdsstrategi i Kanvas som skal være helsefremmende. Vi tilbyr sunn mat i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger.

Måltidene våre skal også være en pedagogisk arena ved at:

– vi er gode rollemodeller

vi er aktive og tar ansvar for å skape gode samtaler og inkluderer alle barna rundt matbordet. Språk, finmotorikk, sosial utvikling, turtaking og fellesskap.

– vi "fargelegger" maten med grønnsaker, frukt og bær

– barna erfarer matglede

– vi unngår kaker, kjeks og lignende, samt søte drikker

Barnehagens mattilbud består av: to dager med varmmat. Catering fra Matibox. Matibox er leverandør av sunne, næringsrike og smakfulle måltider, tilpasset barn. De basserer seg på bærekraft, miljø og kortreiste leverandører og produsenter. 

Matibox leverer allergialternativer til alle retter på menyen, samt VEGETAR og HALAL- altarnativer

 

Tur

Barnehagens beliggenhet gir oss unike muligheter for å gå på tur, ofte. Små og lengre turer. Nærheten til sjøen og tilgjengelighet til tur, er noe vi stortrives med og for oss den beste pedagogiske arenaen til å skape trygge, glade og robuste barn. At naturen er barnas beste "gymsal" er ingen myte, for når leken foregår på svaberg og barna beveger seg kattemykt opp og ned, skjer det noe med konsentrasjonen og bevegelsesgleden. 

Vi risikovurderer jevnlig faremomenter på tur og her er noen viktige tiltak for å ivareta HMS- sikkerhet: 

-Skriftlig liste over hvilke barn som er med på tur

– ta bilde av barnegruppen, for å skaffe seg oversikt over klær og utstyr barna har på seg

– gir beskjed om hvor vi går og ca. når vi er tilbake

– alle barn må benytte tur -refleksvester med telefon nummer på seg

– barn deles inn i grupper, fordele ansvar

– førstehjelpsutstyr medbringes, alle ansatte gjennomgått førstehjelpskurs

– nok voksne, som er fysisk og psykisk tilstedeværende

–  tenning av bål, minimum to voksne med på tur

Bursdagsfeiring

Vi gjør stas på bursdagsbarnet og feirer med krone, sang, raketter, dans og gode ord/tilbakemeldinger fra de andre barna. 

Ofte står smoothie på menyen. Den lages i barnehagen og i samarbeid med bursdagsbarnet. 

Utdeling av bursdagsinvitasjoner skjer i samarbeid med personalet i barnehagen. Invitasjoner som evnt. deles ut i barnehagen skal være en eller annen naturlig inndeling som feks: førskolegruppen, guttene, jentene, samme årskull, etc. 

 

Feriestengt og -avvikling

Kanvas-barnehagene holder stengt jul- og nyttårsaften, onsdag før skjærtorsdag og 5 planleggingsdager i løpet av barnehageåret. Barna skal i tillegg ha fire ukers ferie i løpet av barnehageåret. Barn som skal slutte i barnehagen må avvikle ferien før 1. august.

Kanvas-barnehager stenger normalt en periode i juli. Hvis barnehagen stenger mer enn tre uker, skal SU høres. Daglig leder tar den endelige beslutningen om sommerlukking på bakgrunn av innspill fra SU og kartlegging av barnas ferie.

For 2025 er det uke 29, 30 og 31 som vi holder sommerstengt.

I ferie- og høytidsperioder kan barnehagen stenge eller redusere daglig åpningstid. 

Kanvas-barnehager holder stengt jul- og nyttårsaften, onsdag før skjærtorsdag og 5 planleggingsdager i løpet av barnehageåret. Barna skal i tillegg ha fire ukers ferie i løpet av barnehageåret, hvorav tre skal være sammenhengende i perioden 23. juni til 15. august. Barn som skal slutte i barnehagen må avvikle ferien før 1. august.

Samtykker

Foreldre fyller ut et samtykkeskjema i MyKid før barnet starter i barnehagen. I dette skjemaet fyller dere ut om dere f.eks. tillater at det tas bilder av barnet, og om dere tillater at barnet kan bli med på tur med offentlig transport.

Foreldre kan gjøre endringer i samtykkeskjemaet gjennom året.

 

Personvern

Alle barnehager har en lovpålagt plikt til å sørge for at personopplysninger er tilfredsstillende sikret for å unngå krenkelser av personvernet til ansatte, barn og foreldre. Barnehagen skal gjennom planlagte og systematiske tiltak sørge for tilfredsstillende informasjonssikkerhet med hensyn til konfidensialitet, integritet og tilgjengelighet ved behandling av personopplysninger. Personopplysninger skal ikke lagres lenger enn det som er nødvendig.

Samtykke

Lagring av personopplysninger om barn og foresatte forutsetter at samtykkeskjema er fylt ut og signert. Dette gjøres på MyKid.

Barnemapper

Hver barnehage har et digitalt barnemappearkiv der all dokumentasjon om barn som går i barnehagen arkiveres. Daglig leder i barnehagen, eller stedfortredende, er ansvarlig for tilgangskontroll. Kun ansatte som jobber med barnet har tilgang til mappen.

Foresatte har normalt tilgang til informasjonen i barnemappen, for eksempel startsamtale og oppfølgingssamtaler. Dokumenter som er utarbeidet for eventuell intern saksforberedelse kan unntas fra innsyn. Barnets foresatte har som hovedregel rett til innsyn i alt som omhandler sitt barn. For å vurdere krav om innsyn skal barnehagen motta skriftlig henvendelse som vil bli besvart skriftlig. E-posthenvendelse regnes her som skriftlig henvendelse. Eventuelle kopier av dokumenter fra barnemappen skal leveres direkte til den som har fått tillatelse til innsyn.

Når barnet slutter i barnehagen, vil opplysningene som hovedregel enten overføres til foresatte eller bli slettet av barnehagen. Unntak fra dette kan være barnehagens behov for å dokumentere saksbehandling i en konkret sak knyttet til et barn, for eksempel en barnevernssak.

Trygg håndtering av digitale enheter

Av personvernhensyn skal ikke digitale kommunikasjonsmidler (eks. smartklokke, mobiltelefon e.l.) medbringes barnehagen.

Alle digitale enheter som benyttes i jobbsammenheng, som PC, nettbrett og mobiltelefon, skal være passordbeskyttet. PC og nettbrett skal oppbevares nedlåst etter åpningstid. Personlige enheter skal som en hovedregel ikke benyttes i jobbsammenheng. To-faktor autentisering ved pålogging må benyttes der enhet benyttes til annet enn nødstilfelle. 

Bilder av barn – retningslinjer for ansatte

Det kan kun tas identifiserbare bilder av barn som er godkjent for fotografering, og bildene kan kun deles etter godkjenning fra foresatte – ref. samtykkeskjema. Alle Kanvas-barnehager utarbeider egne retningslinjer for håndtering av bilder av barn.

Bilder av barn – retningslinjer for foresatte

Det skal ikke deles bilder av andres barn uten samtykke fra barnas foresatte. Det gjelder alle arrangementer tilknyttet barnehagen, inkludert det som skjer utenfor barnehagens område. Dette baseres på personvernloven og Datatilsynets retningslinjer for personvern i barnehagen, samt deres veileder om bilder av barn. Se folderen «I beste mening» om bilder av barn her: https://www.datatilsynet.no/personvern-pa-ulike-omrader/skole-barn-unge/bilder-av-barn-pa-nett/

  • Hovedregelen er at du alltid skal be om samtykke fra alle som direkte eller indirekte kan gjenkjennes på et bilde før det publiseres. Hvis de som er avbildet er under 15 år, må også de foresatte samtykke til publiseringen. Hvis du deler bilder uten lov, vil du i verste fall kunne havne i straffansvar. Dette gjelder enten bildet skal deles åpent på en nettside, på en lukket Facebook-side eller via epost.

  • Vi må være særlig bevisste på reglene i situasjoner hvor også andres barn kommer med på bildene som tas, for eksempel på en Lucia-frokost i barnehagen. Der er det lett å få med andre barn på bildet. Da er det viktig at vi spør de foresatte om lov før det deles. Vi vet aldri hvilke situasjoner andre mennesker er i, og mange kan ha gode grunner til å ikke ha bilder av seg selv på nett. Dessuten er det et godt nok argument rett og slett å ikke ønske en slik tilstedeværelse.

  • Unntak: På noen bilder er det selve situasjonen, eller aktiviteten, som er hovedtema. Hvilke personer som er på bildet er da mindre viktig. Dette kan for eksempel gjelde avstandsbilder av et 17. maitog. Slike bilder kan deles uten tillatelse fra de avbildede så lenge bildene er harmløse og ikke på noen måte kan føles krenkende for de som er avbildet. Ha likevel som hovedregel alltid å spørre alle på bildet før det deles for ikke å trå feil. Det er dessuten en høflig gest å spørre dem det gjelder før bildet i det hele tatt tas, så langt det lar seg gjøre.

 

Sykt barn

Kanvas følger folkehelseinstituttets retningslinjer for syke barn.

Det er barnets allmenntilstand som avgjør om barnet kan gå i barnehagen eller bør være hjemme. Som hovedregel bør barnet være friskt nok til å kunne delta i normale aktiviteter i barnehagen, og barnet skal ikke ha feber.

Barn med akutt diaré kan komme tilbake til barnehagen 2 døgn etter at de har blitt symptomfrie.

Rutiner ved sykdom:

Barnets allmenntilstand:

Vurdering av barnets allmenntilstand vil alltid måtte baseres på foreldrenes skjønn. Men vi ønsker å påpeke at det er annerledes å være i barnehagen sammen med mange andre barn, enn å være hjemme alene i rolige omgivelser.

Husk at vi, i barnehagen må ta hensyn til hele barnegruppen.

Barn bør være friske nok til å delta i barnehagens vanlige aktiviteter før de kommer tilbake etter sykdom. Ved tvil om barnets allmenntilstand, kontakt lege.

Feber:

Barnet holdes hjemme til barnet er feberfri og har normal allmenntilstand, og kan følge med i dagens aktiviteter uten spesielle hensyn.

Øyekatarr:

Ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet av smittevern- hensyn holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt. Ved kraftig øyekatarr vil det vanligvis være behov for legekontakt, og barnets allmenntilstand vil også i stor grad styrer behovet for å være hjemme fra barnehagen. Dersom behandling igangsettes kan barnet gå i barnehagen dagen etter igangsatt behandling.

Brennkopper:

Ved mistanke om brennkopper, må lege kontaktes og det må tas bakterieprøver. Barnet kan komme i barnehagen så sant behandling er startet, og barnet ikke har åpne og/ eller væskende sår. Brennkopper er veldig smittsomt, og det er viktig at barnehagen får beskjed om evnt. mistanke.

Oppkast/diare:

Holdes hjemme 48 timer etter siste diare/oppkast. Oppkast/diare smitter lett og vi ønsker å ha friske barn og personal i barnehagen. Viktig at dette tas på alvor.

Diverse barnesykdommer:

De ulike barnesykdommene har sine forløp som foresatte må sette seg inn i. Barna kan komme i barnehagen når de er smittefrie og tilbake i normal allmenntilstand.

Lus:

Dersom det oppdages lus, er det viktig at barnehagen straks får beskjed, slik at vi kan forebygge videre smitte ved å gi informasjon. Viktig at alle barn sjekkes regelmessig ved utbrudd. Bare barn med lus/egg behandles. Barnet kan gå i barnehagen etter første runde med behandling.

Medisinering:

Fortrinnsvis foretas medisinering hjemme, eventuelt avtales dette med personalet. Skal medisinering foretas av personalet i barnehagen, må foresatte fylle ut et avtaleskjema om medisinering. Barnehagen gir kun reseptbelagt medisin foreskrevet av lege. Annen medisin som for eksempel nesedråper og hostesaft må gis hjemme.

 

Personalet har taushetsplikt noe som innebærer at de ikke kan svare på hvem som har en evnt. sykdom.Vi håper dere hjelper oss med dette slik at vi kan ivareta alle på en god måte.

 

 

 

Medisiner

Legemidler til barn skal, så langt det er mulig, gis utenom barnehagetiden. Dersom legemidler må gis i barnehagen, skal foresatte fylle ut flere skjemaer som blant annet bekrefter type legemiddel, riktig dose og hvem som kan gi medisiner. Disse skjemaene finnes i  MyKid.

Jodtablett ved atomulykke:

Jodtabletter er lagret i barnehagen. Barnehagen vil gi barna jodtablett hvis Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler at jodtabletter skal brukes. Ved en atomulykke kan det være viktig at barn og unge får jodtabletter raskt. Du som foresatt må gi beskjed til barnehagen v/daglig leder, hvis du ikke ønsker at barnet skal få jodtablett.   

Hvorfor jodtablett: Hvis det skjer en atomulykke i Norge eller i nærheten av Norge, kan radioaktivt jod bli spredd gjennom luften i så store mengder at det er fare for at dette stoffet blir tatt opp i kroppen. Jodtabletter blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen. På denne måten beskytter jodtabletter mot radioaktivitet og gjør at det er mindre risiko for at kreft i denne kjertelen. Derfor anbefaler norske myndigheter at barn og unge under 18 år får en jodtablett hvis det skjer en atomulykke som utsetter dem for radioaktivt jod. Det er meget sjelden at noen får bivirkninger etter å ha fått jodtablett én gang. Ved tvil bør du snakke med barnets lege.

Fravær og vikarer

Ved behov benytter barnehagen seg av vikarer. Vi holder foresatte oppdatert om fravær blant ansatte og om eventuell bruk av vikar.

Alle vikarer må levere politiattest før oppstart, slik øvrige ansatte gjør. Nye vikarer går ikke yttervakter og er heller ikke alene med barna. Vi etterstreber å ikke bruke nye vikarer sammen med de minste barna.

Forsikring

Barn som går i en Kanvas-barnehage er forsikret i KLP Skadeforsikring. Forsikringen gjelder innenfor barnehagens område, og på utflukter, reiser og lignende som arrangeres av barnehagen. I tillegg er barnet forsikret på direkte reise til/fra barnehagen. 

Vi gjør oppmerksom på at skadeforsikringen kun gjelder personskader knyttet til ulykker. Eiendeler er altså ikke dekket av denne forsikringen. Dersom man har dyre eiendeler i barnehagen, som briller, vogn el., anbefaler vi at dette inkluderes i foresattes egne forsikringer.

Les mer om forsikringen her.

Foreldrebetaling

Maksimalgrensen for foreldrebetaling for et heldags ordinært barnehagetilbud er 2000 kroner per måned fra 1. august 2024.

Kanvas følger maksimalgrensen for foreldrebetaling.

Barnehagehverdagen

Dagsrytmen

Dagsrytme er en viktig del av å oppleve å være en del av et fellesskap, men også få rom til å utforske på egne premisser. 

Fra kl. 07.30.  er det felles start på en av småbarnsavdelingene. Vi prøver så godt det lar seg gjøre å møte dere i garderoben for å ønske velkommen og for å dele eventuell informasjon, men med mange små rundt bordet får vi ikke alltid til dette. 

Fra kl. 08.00. begynner avdelingene å gå hver til sitt for evnt. å fortsette med frokost og lek. 

Fra ca kl. 9.30. går vi på tur, på turdager eller evnt spontane småturer, enten i hel gruppe eller delt gruppe

Fra kl. 10.40. starter ryddetid og vask av hender før evnt. samlingsstund med "tema", sang, eventyr,eller fysiske bevegelser. I overgangssituasjonene spiller vi faste sanger som minner barna på hva som skal skje. 

Fra ca. kl. 11. spiser vi lunsj. Varmmat fra Matibox to dager i uken og tre dager med fullkorns brød/rundstykker, variert pålegg, melk, frukt og bær. Vi er opptatt av å skape en hyggelig måltidssituasjon der barna ikke bare blir mette, men også føler tilhørighet til en del av et fellesskap, og bli mette fordi det smaker godt og vi har det hyggelig sammen rundt bordet.

Fra ca. kl 11.30 bleieskift, sovetid for de yngste, utelek for de eldste.

Fra ca kl. 15, er det ettermiddagsmat, lite måltid.

Fra kl 15.16.30 lek inne og ute. Ved henting bestreber vi oss på å møte foreldre i garderoben for utveksling av informasjon, liten prat.

 

 

Bemanning

I Vækerø Gård Kanvas- barnehage har vi tre avdelinger. To småbarnsavdelinger: Bingen og Hønsehuset, med 9 barn i alderen 1-3 år og en storbarnsavdeling: Høyloftet med 18 barn i alderen 3-6 år. 

På Bingen og Hønsehuset er det tre voksne per avdeling, en pedagog på hver og to barnehageassistenter på hver avdeling. 

På Høyloftet er det tre voksne per dag, to pedagoger og en barnehage assistent. 

Vi deler oss i vakter, i løpet av dagen. Tidligvakt, mellomvakt og senvakt. 

 

 

Foreldresamarbeid

MyKid

Kanvas-barnehagene benytter seg av kommunikasjonsportalen MyKid.

 

Startsamtale, foreldresamtaler og foreldremøter

Kort tid etter barnehagestart gjennomfører vi en startsamtale der formålet er å bli bedre kjent med barnet og familien.

Etter startsamtalen tilbys foresatte en foreldresamtale 2 ganger per år. Hensikten med foreldresamtalen er å få til en god dialog om barnets trivsel og utvikling hjemme og i barnehagen, for å kunne legge til rette for en god barnehagehverdag og videre utvikling for barnet, og et godt og konstruktivt foreldresamarbeid.

Kanvas-barnehagene gjennomfører også foreldremøte én eller to ganger i året.

Les mer om startsamtalen, foreldresamtalene og foreldremøtene her: Startsamtale, foreldresamtaler og foreldremøter – Kanvas

Startsamtale: 

I Vækerø Gård Kanvas-barnehage er vi opptatt av et godt familiesamarbeid preget av gjensidig åpenhet og tillit. Startsamtalen er en viktig del av dette samarbeidet.

For at vi i barnehagen skal kunne legge til rette for en barnehagehverdag som er tilpasset deres barns behov trenger vi å vite hvem barnet er og hvilke erfaringer barnet har gjort seg så langt i livet. Startsamtalen vil derfor i hovedsak handle om barnet. Vi setter også av tid til å svare på eventuelle spørsmål dere måtte ha, samt en forventningsavklaring; Hvilke forventninger har dere til barnehagen vår, og hvilke forventninger har vi til dere?

For å få bedre kjennskap til deres barn og familiesituasjon kommer vi til å spørre om samspill og rutiner i familien, og eventuelle utfordringer dere har i hverdagen. Vi kommer også til å ta opp temaer som fysisk og psykisk helse, overgrep, vold og bruk av rusmidler. Dette spør vi om fordi det er viktig for barnehagen å vite om forhold i hjemmet som kan påvirke barnets utvikling, og som krever ekstra oppfølging av oss og/eller andre faginstanser. Vi gjør oppmerksom på at det er helt frivillig å svare på disse spørsmålene, det er opp til dere hvor mye informasjon dere ønsker å dele med barnehagen.

Alle ansatte i barnehagen har taushetsplikt etter Lov om barnehager § 20. Vi tar kun notater av det som er vesentlig informasjon for å kunne følge opp barnet på best mulig måte, eventuelt oppfølgingspunkter vi blir enige om. Både barnehagelærer og foresatte signerer på notatene, slik at vi er sikre på at begge parter er enige om hva som noteres. Notater fra samtalen vil oppbevares i barnets mappe og er unntatt offentligheten. De slettes når barnet slutter i barnehagen.

Samtidig er ansatte i barnehagen underlagt opplysningsplikten som bl.a. følger av Lov om Barneverntjenester § 6-4. Opplysningsplikten innebærer en selvstendig og personlig plikt til å melde til barnevernet dersom ansatte får opplysninger om, eller har grunn til å tro, at et barn blir mishandlet i hjemmet, utsatt for andre former for alvorlig omsorgssvikt, eller når et barn har vist vedvarende alvorlige atferdsvansker.

Dersom barnet allerede har begynt i barnehagen vil vi gjerne ha tilbakemelding på hvordan dere har opplevd den første tiden i barnehagen, slik at vi eventuelt kan gjøre justeringer hvis det er behov for det.

Foreldresamtaler:

Hensikten med foreldresamtalen er å få til en god dialog om barnets trivsel og utvikling hjemme og i barnehagen, for å kunne tilrettelegge for et godt foreldresamarbeid og en god barnehagehverdag for barnet, samt å legge til rette for videre utvikling.

 

Foreldrerådet og Samarbeidsutvalget (SU)

Foreldrerådet består av de foresatte til barna i barnehagen. Foreldrerådet skal fremme foreldrenes fellesinteresser og samarbeide med barnehagen om et barnehagemiljø for barna. Foreldrerådet velger foreldrerepresentanter til samarbeidsutvalget (SU).

Alle barnehager er pålagt å ha et samarbeidsutvalg. SU skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ, og består av foresatte og ansatte i barnehagen. Foreldrerådet og samarbeidsutvalget skal bli forelagt, og har rett til å uttale seg i, saker som er viktige for foreldrenes forhold til barnehagen. Samarbeidsutvalget skal med utgangspunkt i rammeplanen vedta en årsplan for den pedagogiske virksomheten. Informasjon om hvilke foreldre som er valgt som SU-representanter, samt kontaktinformasjon til disse, deles på MyKid.

Foreldreundersøkelsen

Kanvas-barnehagene deltar årlig i den nasjonale foreldreundersøkelsen. I foreldreundersøkelsen får foresatte si sin mening om barnehagetilbudet, barnas trivsel og samarbeidet mellom hjem og barnehage. 

Undersøkelsen gjennomføres mellom 6. januar og 31. januar. Resultatene blir tilgjengelig i februar. 

Resultatene fra foreldreundersøkelsen brukes av barnehagen som en hjelp til å vurdere og utvikle barnehagetilbudet. Vi oppfordrer alle foreldre til å delta på undersøkelsen.

 

Årshjul

30. mai 2025

Planleggingsdag

14. jul 2025 – 1. aug 2025

3 uker sommerstengt

11-12. sep 2025

Planleggingsdager

21. nov 2025

Planleggingsdag