Årsplan
Rustadporten Kanvas-barnehage

Om Kanvas

Barnehagen drives etter Lov om barnehager med forskrifter, herunder Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Barnehagen er lovpålagt å lage en årsplan som gir informasjon om de overordnede målene i barnehageloven og barnehagens tiltak for å nå disse. Årsplanen er et arbeidsredskap for de ansatte og fastsettes av barnehagens samarbeidsutvalg. Foreldre skal gjennom årsplanen få et godt innblikk i barnehagens arbeid, og se en klar sammenheng mellom de konkrete aktivitetene i barnehagen og de overordnede målene. Barnehagens daglige leder har det faglige ansvaret for utarbeidelse av planene i samarbeid med ansatte og foreldre.

 

Kanvas` ideelle formål

Stiftelsen Kanvas er en av Norges største private aktører innen utvikling og drift av barnehager. Kanvas driver etter ideelle prinsipper, og overskudd føres i sin helhet tilbake til virksomheten og til det beste for barna.

Kanvas’ ideelle formål er todelt. Vi skal på ideelt grunnlag bidra til å bedre barns oppvekstsvilkår og foreldrenes hverdag gjennom drift av gode barnehager. Samtidig skal vi øke kvaliteten og statusen i barnehagesektoren gjennom nytenking og kompetanseutvikling som deles internt og eksternt.

Organisasjon og ansatte

Kanvas driver 65 barnehager fordelt på 12 kommuner i Norge. Vi har 1300 engasjerte medarbeidere som har ansvar for 4300 barn.

Kvalitet

For å kunne drive gode barnehager har Kanvas bl.a. valgt å investere i kompetansen til de ansatte. Vi tilbyr opplæringsprogrammer og veiledning for våre ansatte for å sørge for kontinuerlig påfyll av kompetanse. I tillegg er Kanvas involvert i forskningsprosjekter og utviklingsprogrammer for å styrke kompetansen i hele sektoren. Vi arrangerer kurs og konferanser med interne og eksterne foredragsholdere. Slik bidrar Kanvas til å videreutvikle barnehagesektoren.

Om barnehagen

 

 

Rustadporten Kanvas-barnehage ligger i Ås kommune. Barnehagen åpnet i 1999 og ble en del av Kanvas høsten 2021. Barnehagen er inndelt etter alder; På Solsikka gul og Solsikka grønn går barn mellom 3 og 6 år, på Villblomsten går barn mellom 2 og 3 år, og på Mosetua går barn mellom 1 og 2 år. I Rustadporten Kanvas-barnehage er vi spesielt opptatt av gode relasjoner, variert lek og aktivt uteliv. Trygge og omsorgsfulle voksne er aktivt til stede sammen med barna, støtter dem i leken, og bidrar til å skape vennskap mellom barna. Slik legger vi til rette for at hvert enkelt barn skal få oppleve en god barnehagehverdag. 

Barnehagen har naturen som nærmeste nabo, og vi er mye ute. Vi har et variert uteområde med ulendt terreng som stimulerer til motorisk utvikling og allsidige aktiviteter. Vi utnytter mulighetene naturen gir og legger også til rette for aktiviteter som bidrar til kreativitet, felles opplevelser og sosial kompetanse. Barnehagens uteområde består av grillhytte, fotballbane, sykkelsti med rundkjøring, sandkasser, ulike motoriske apparater, huskestativ og lekehytter. 

I Rustadporten tilbyr vi alle måltider bortsett fra frokost. Vår egen kjøkkensjef har stor kunnskap og kompetanse om et godt kosthold i barnehagen, og tar utgangspunkt i det når hun planlegger maten. Vi har fokus på et godt, sunt og variert måltid i barnehagen, og vi følger helsedirektoratets retningslinjer for måltider i barnehagen. 

Kanvas’ målhierarki

Kanvas’ pedagogiske plattform

Kanvas pedagogiske plattform består av menneskesyn, kjernebegreper,  pedagogiske delmål og didaktisk modell.

Kanvas’ menneskesyn

Vårt menneskesyn, sammen med Lov om barnehager og Rammeplanen, danner grunnlaget for alt pedagogisk arbeid i Kanvas.

  • Barn og voksne er likeverdige, der ansvaret for relasjonen ligger hos den voksne. 
  • Mennesket har iboende muligheter til å utvikle seg selv i samspill med omgivelsene. 
  • Alle skal bli møtt med respekt og har rett til å bli hørt.  

Kanvas’ kjernebegreper

Vårt menneskesyn, sammen med Lov om barnehager og Rammeplanen, danner grunnlaget for alt pedagogisk arbeid i Kanvas. I vårt arbeid med de fire kjernebegrepene i rammeplanen; omsorg, lek, læring og danning er vi særlig opptatt av at:  

  • Omsorg er relasjoner preget av lydhørhet, nærhet, innlevelse og evne og vilje til samspill.  
    Vi skal verdsette og anerkjenne barnets egne omsorgshandlinger.   
  • Lek er barns viktigste aktivitet. 
    Lek er grunnlag for barns utvikling, sosialt, emosjonelt, kognitivt og motorisk.  
  • Læring skjer gjennom deltakelse i sosial praksis og bruk av språk, verbalt og ikke-verbalt. 
    Barns nysgjerrighet, interesser og spørsmål danner grunnlag for læringsprosesser og aktiviteter.  
  • Danning handler om at barnehagen skal bidra til at barn blir modige, selvstendige og ansvarlige samfunnsdeltagere. 
    Barnehagen skal støtte barns evne til å tenke kritisk og verdsette ulikheter. 

Kanvas’ pedagogiske delmål

Her kan du lese om Kanvas' pedagogiske delmål.

Vi arbeider med Kanvas' sine pedagogiske delmål på denne måten:  

  • Et godt psykososialt barnehagemiljø: Vi jobber for et inkluderende lek- og læringsmiljø, og vi har laget en "handlingsplan for et godt psykososialt barnehagemiljø". Denne er tilgjengelig for ansatte og foresatte på MyKid. 
  • Overgangen mellom barnehage og skole: Våre skolestartere, Sommerfuglene, skal få medvirke i mål, innhold og metoder for hvordan det siste året i barnehagen skal være. De skal få bli kjent med skolen sin og oppleve glede over det å være skolestarter. For mer informasjon se punktet; samarbeid skole. 
  • Godt fysisk barnehagemiljø: Barnehagen har jobbet aktivt med det fysiske barnehagemiljøet siden januar-24 og vil ha fokus på dette i barnehageåret 2024-2025. 
  • Inkluderende språkmiljø: Vi jobber aktivt for å gi barna et godt språkmiljø som er tilpasset deres nivå og behov. Barnas familier er en ressurs for oss i arbeidet med et mangfoldig språkmiljø. 
  • Barn med særskilte behov: Vi ansatte skal være trygge og omsorgsfulle voksne, som ser hvert enkelt barn og deres behov. Alle barn skal oppleve seg inkludert og være en del av fellesskapet i barnehagen. Vi støtter barna i deres utvikling og i leken, slik at gode og trygge relasjoner dannes.  

Kanvas’ didaktiske modell

Kanvas’ didaktiske modell tar opp to viktige sider ved det pedagogiske arbeidet i barnehagen – det å planlegge for læring, samtidig som barns medvirkning har innflytelse på innhold og metoder. Den didaktiske modellen bidrar til et systematisk og reflektert pedagogisk tilbud i barnehagen i tråd med Kanvas’ pedagogiske plattform og mål for læringsarbeidet.

I Kanvas handler didaktikk om den læring, verdiformidling og sosialisering som skjer i barnehagen i henhold til det pedagogiske mandatet vi har gjennom Lov om barnehager og Rammeplanen. Didaktikk handler både om de planlagte læringsaktivitetene og om hvem de ansatte skal være i møte med barn, kolleger og foreldre. Det handler om å jobbe med medvirkning, lek, omsorg og toleranse, slik at barnehagen bidrar til å utvikle demokratiske borgere.

Barnehagen vurderer arbeidet sitt i forhold til mål, barns medvirkning, innhold og metode og ansattes relasjonskompetanse. Da sikrer vi at alle barn får et tilbud i tråd med barnehageloven og rammeplanen. Vurderingsarbeidet er bygget på felles refleksjoner og er et utgangspunkt for videre planlegging av det pedagogiske arbeidet. Barns trivsel og utvikling observeres og vurderes fortløpende, for å gi et allsidig og tilrettelagt tilbud. 

Vi bruker pedagogisk dokumentasjon for å stoppe opp og reflektere over det arbeidet vi gjør, og det vi lærer i barnehagen. I tillegg er barns medvirkning en viktig kilde til den pedagogiske dokumentasjonen. Barnas tanker, meninger og innspill er betydningsfullt når vi ansatte reflekterer over egen pedagogisk praksis. Dokumentasjonen gir foreldre informasjon om hva barna opplever, lærer og gjør i barnehagen.  

Foreldre oppdateres regelmessig om de pedagogiske prosessene som foregår i barnehagen, gjennom daglig dialog, på foreldresamtaler og i foreldremøter, ved periodeplaner og evalueringer, samt gjennom dagen i dag kommunisert på MyKid. 

Psykososialt barnehagemiljø

«Møter jeg et barn, så møter jeg et menneske»
Anne-Cath Vestly

I Kanvas skal vi bidra til at alle barn som går i barnehagen, får en god barndom preget av trivsel, vennskap og lek. Det er voksnes ansvar at alle barn får mulighet til å være sammen med jevnaldrende og utvikle vennskapsrelasjoner. I Kanvas-barnehagene undersøker vi årlig, systematisk barns trivsel. Lek er den viktigste arenaen for etablering av vennskap. I Kanvas skal vi fremme et inkluderende miljø der alle barna og voksne kan delta i lek og erfare glede i lek. Vi skal veilede barna hvis leken medfører uheldige samspill, og vi skal bidra til at alle kommer inn i leken. Barnehagen skal bidra til at alle barn føler seg sett og anerkjent for den de er, og synliggjøre den enkeltes plass og verdi i fellesskapet. I Kanvas skal vi styrke barnets selvfølelse. Det gjør vi blant annet gjennom å være bevisste på hvordan vi anerkjenner og roser barn.  Barnehagen skal bidra til at alle barn føler seg sett og anerkjent for den de er, og synliggjøre den enkeltes plass og verdi i fellesskapet. Samtidig er det forpliktende å være en del av et fellesskap. Et godt psykososialt miljø innebærer at barn gradvis forstår at alle er forskjellige og at i et fungerende fellesskap må man ta vare på hverandre, ta hensyn og inngå kompromisser. 

Kapittel VIII Psykososialt barnehagemiljø 

§ 41.Nulltoleranse og forebyggende arbeid: Barnehagen skal ikke godta krenkelser som for eksempel utestenging, mobbing, vold, diskriminering og trakassering. I dette kapittelet finner vi bestemmelser som skal sikre at alle barn har et godt og trygt psykososialt barnehagemiljø. Barnehagen skal arbeide kontinuerlig for å fremme helsen, trivselen, leken og læringen til barna.  

§ 42. Aktivitetsplikten 
Formålet med aktivitetsplikten er å bidra til at alle barnehagebarn opplever at barnehagen er et sted der det er trygt og godt å være, og et miljø der de opplever tilhørighet, mestring og trivsel.  Ved mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, skal barnehagen snarest undersøke saken. Aktivitetsplikten består av fire delplikter:  

  • Følg med  

  • Meld fra  

  • Undersøk  

  • Sett inn tiltak  

Alle som arbeider i barnehagen, skal følge med på hvordan barna i barnehagen har det. Ved mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, skal barnehagen snarest undersøke saken. En enkeltstående hendelse vil ikke nødvendigvis utløse aktivitetsplikten. 

Om mobbing og krenkelser 

Mobbing i barnehagen kan skje på flere ulike måter. Det kan være handlinger fra andre barn eller voksne som gjør at barnet ikke føler at det hører til eller er en del av fellesskapet. Det kan være at barn gjentatte ganger opplever at det ikke får være med på leken eller samtalen, at ingen vil holde barnet i hånden eller sitte ved siden av barnet. Konflikter er en naturlig del av den sosiale utviklingen som skjer i barnehagen og det er viktig å skille mellom enkelthendelser, naturlige konflikter og krenkelser av barn. I Kanvas har vi valgt at de to følgende definisjonene skal støtte barnehageansatte i å gjøre disse vurderingene. 
 

  1. Mobbing og krenkelser er handlinger fra barn/voksne som hindrer opplevelsen av å høre til, å være en betydningsfull deltaker i fellesskapet og muligheten til medvirkning. (Ingrid Lund et al., 2015; I. Lund & Helgeland, 2020). 

  1.  Mobbing og krenkelser er gjentatt negativ adferd (for eksempel aggresjon, nedsettende bemerkninger, utestengelse, avvisning) fra en eller flere barn/voksne rettet mot et barn. Det er adferd som barnet har vanskelig for å forsvare seg mot (Helgesen, 2014; Roland, 2014). 

Dersom du som forelder har mistanke eller kjennskap til at ditt barn ikke har det trygt og godt i barnehagen, så ta kontakt med pedagogisk leder på avdelingen. Dersom du opplever at dette ikke fører til bedring, så ta kontakt med daglig leder i barnehagen. Dersom du opplever at barnehagen ikke følger opp sin aktivitetsplikt kan du ta kontakt med barnehagefaglig rådgiver i Kanvas, Pia Katarina Halvorsen

For å sikre et godt psykososialt barnehagemiljø for alle barn, har vi utarbeidet en handlingsplan hvor vi jobber blant annet slik:

  • Avdelingene bruker kontaktbarometer for å reflektere over sin egen relasjon til hvert enkelt barn. Her kan vi også finne ut om det er barn som trenger ekstra støtte i lek og samspill. 
  • Vi observerer hvert enkelt barn og barnegruppa kontinuerlig for å fange opp de som havner utenfor barnegruppen.
  • Vi har daglig dialog med andre ansatte og foresatte om barnas trivsel.
  • Vi skal være aktive og deltakende i lek med barna, og gjennom tilrettelegging av det fysiske lekemiljøet, gi barna gode muligheter til samspill og opplevelse av fellesskap. Personalet deltar og veileder barna i leken.
  • Barnehagen skal bidra til trivsel og glede gjennom lek og læring. Det skal være et trygt miljø for barna, hvor fellesskap og vennskap blir satt i fokus. 
  • Ansatte har barnesamtaler med de eldste barna.
  • Vi gjennomfører lekegrupper, hvor vi legger til rette for lek og relasjonsbygging på tvers av alder og grupper.

Personalet har også vært med i pilotprosjektet "Barnas verneombud", som blant annet omhandler barnas psykososiale barnehagemiljø. 

Barnehagens fokusområder

Med utgangspunkt i Kanvas’ strategi utvikler barnehagen egne fokusområder. Det kommende barnehageåret er barnehagens fokusområder:

  • Et godt psykososialt barnehagemiljø
  • Et godt fysisk barnehagemiljø 

Rammeplanens fagområder

Barnas lek danner et viktig grunnlag for arbeidet med fagområdene. Barnehagen skal se fagområdene i sammenheng og alle fagområdene skal være en gjennomgående del av barnehagens innhold. Alle barna skal kunne oppleve progresjon i barnehagens innhold, og barnehagen skal legge til rette for at barn i alle aldersgrupper får varierte leke-, aktivitets- og læringsmuligheter. Personalet skal utvide og bygge videre på barnas interesser og gi barna varierte erfaringer og opplevelser. Barnehagen skal legge til rette for progresjon gjennom valg av pedagogisk innhold, arbeidsmåter, leker, materialer og utforming av fysisk miljø. Barn skal få utfordringer tilpasset sine erfaringer, interesser, kunnskaper og ferdigheter. 

Kommunikasjon, språk og tekst

Gjennom arbeid med fagområdet skal barnehagen bidra til at barna får utforske og utvikle sin språkforståelse, språkkompetanse og et mangfold av kommunikasjonsformer. I barnehagen skal barna møte ulike språk, språkformer og dialekter gjennom rim, regler, sanger, litteratur og tekster fra samtid og fortid. Barnehagen skal bidra til at barn leker med språk, symboler og tekst og stimulere til språklig nysgjerrighet, bevissthet og utvikling. 

Småbarnsenhetene: 

  • Sette ord på alt vi gjør i løpet av dagen

  • Gi barna beskjeder verbalt og ved hjelp av kroppen

  • Bruke sanger, vers og regler spontant og i samlingsstund

  • Lese bøker

Progresjon: 

  • Få kjennskap til å forhandle og ordne opp i konflikter

  • Lese bøker med mer tekst

Storbarnsenhetene:

  • Lekekompetanse:

    • Lære hvordan man kan komme inn i en lek

    • Kan jeg få være med dere å leke?

  • Lære å løse konflikter, lære at man kan bestemme litt hver

  • Sette ord på følelser:

    • Når du gjør sånn da blir jeg lei meg.

  • Sang, vers, bøker, regler:

    • I samlingsstund

    • Ved frukten

    • Spontant

  • Snakke om bilder og kunstverk:

    • Studere bilder på veggen eller i bøker

    • Fabulere rundt det vi ser

  • Leke med språket:

    • Fortelle vitser og historier

    • Rime

    • Tulle med ord

Progresjon:

  • Tilpasse boklesing etter alder og modenhet

  • Tilpasse samtaler/kommunikasjon etter alder og modenhet

  • Lære en del nye sanger og vers hvert år

Kropp, bevegelse, mat og helse

Barnehagen skal legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede, matglede og matkultur, mentalt og sosialt velvære og fysisk og psykisk helse. Barna skal inkluderes i aktiviteter der de kan få være i bevegelse, lek og sosial samhandling og oppleve motivasjon og mestring ut fra egne forutsetninger. Barnehagen skal bidra til at barna blir kjent med kroppen sin og utvikler bevissthet om egne og andres grenser. 

Småbarnsenhetene:

  • La barna få klatre under oppsyn

  • Være mye ute

  • Bli vant til gode hygienevaner på badet

  • Tilby sunn mat

  • Gi barna god tid til av- og påkledning

Progresjon:

  • Få erfaringer med å gå i ulike terreng

  • Ha tilgang på turnringer, ribbevegg og madrasser, leker og apparater som utfordrer balanse og vestibulærsans

  • La barna gå opp og ned stigen til stellebordet

  • Lære å kle av og på seg selv

  • Gå opp og ned fra vogna

  • Få tilbud om å gå på do

Storbarnsenhetene:

  • Turdag:

    • Barn har ulikt aktivitetsnivå. Lek i skogen stimulerer og motiverer barna til å tørre og å øve seg

    • Barna erfarer at barn er ulike med hensyn til fysiske ferdigheter

  • Mye utelek med voksne rollemodeller

  • Vinterlek/aktiviteter

  • Snakke om helse og hva som er sunt for kroppen, f.eks.:

    • Når vi spiser; hva trenger kroppen?

    • Vi har godt av å bruke kroppen vår, musklene blir sterke

  • Lære god hygiene, bl.a.:

    • Vaske hender etter dobesøk

    • Vaske hender før vi spiser

    • Ikke spise på fingrene sine ved bordet  

Progresjon:

  • Gi barna nye fysiske utfordringer ute

  • Barna får oppleve vinteraktiviteter i og utenfor barnehagen 

 

Kunst, kultur og kreativitet

I barnehagen skal barna få estetiske erfaringer med kunst og kultur i ulike former og organisert på måter som gir barna anledning til utforsking, fordypning og progresjon. Barna skal støttes i å være aktive og skape egne kunstneriske og kulturelle uttrykk. Barnehagen skal legge til rette for samhørighet og kreativitet ved å bidra til at barna får være sammen om å oppleve og skape kunstneriske og kulturelle uttrykk. 

Småbarnsenhetene:

  • Få kjennskap til ulike typer formingsmateriale

  • Drama, musikk og dans i samlingsstund, i grupper og spontant

  • Late som om leker 

  • Sanger, vers, regler og sangleker

Progresjon:

  • Tilegne seg erfaringer med ulike typer formingsmateriell

  • Begynnende rollelek

Storbarnsenhetene:

  • Samlingsstund, grupper, spontant

  • Bearbeide inntrykk gjennom estetiske utrykk

  • Ha rikelig tilgang på formingsmateriale:

    • Bli introdusert for og få kunnskap om ulike typer maling, f. Eks vannfarger og flytende maling

    • Lære å klippe og lime

    • Bruke naturmaterialer

  • Voksne må bidra med kultur fra tidligere generasjoner

  • Sanger, vers, regler, sangleker, friminuttleker, dans

  • Lage rytmeinstrumenter og bruke disse

  • Dramaoppsetninger spontant eller innøvd

Progresjon:

  • Forvente mer av de eldste f. Eks klippe etter en strek

  • Tegne av mønster selv

  • Tørre å stå fram for å synge eller fortelle

  • Barna får utfordringer i formingsoppgaver etter modenhet 

 

Etikk, religion og filosofi

Barnehagen skal la barna få kjennskap til fortellinger, tradisjoner, verdier og høytider i ulike religioner og livssyn og erfaringer med at kulturelle uttrykk har egenverdi. Barnehagen skal skape interesse for samfunnets mangfold og forståelse for andre menneskers livsverden og levesett. Gjennom å samtale om og undre seg over eksistensielle, etiske og filosofiske spørsmål skal barn få anledning til selv å formulere spørsmål, lytte til andre, reflektere og finne svar. Slik skal barnehagen bidra til å legge grunnlag for kritisk tenkning og dømmekraft. 

Småbarnsenhetene:

  • Oppleve god bordskikk og elementære regler i omgang med andre,

         For eksempel å vente på tur og si takk

  • Undre seg over det man ser og opplever

  • Filosofere over hverdagslige hendelser

  • Utvikle toleranse overfor hverandre

Progresjon:

Hjelpe og trøste hverandre, vise empati

Storbarnsenhetene: 

  • Lære barna grunnleggende normer og verdier

  • Lære og erfare at mennesker er ulike

  • Lære om kristne tradisjoner og høytider, samt andre religioner som er representert i barnegruppa

  • Stille åpne spørsmål, og undre seg sammen med barna

  • Ro og tid til samtale og filosofering, ved å dele inn barna etter alder og modenhet – f. Eks i smågrupper

  • Snakke om ulike tradisjoner

  • Vektlegge kristne og humanistiske grunnverdier, som medmenneskelighet (oppmuntre til å vise omsorg overfor hverandre), menneskeverd og toleranse (erfare og snakke om at alle er ulike, akseptere at ikke alt er likt for alle)

Progresjon:

  • De eldste får oppgaver med å hjelpe de andre barna i ulike situasjoner

  • Mer tid til samtale og filosofering etter barnas alder og modenhet

 

Nærmiljø og samfunn

Barnehagen skal bidra til kunnskap om og erfaring med lokale tradisjoner, samfunnsinstitusjoner og yrker slik at barna kan oppleve tilhørighet til nærmiljøet. Kulturelt mangfold, ulike levevis og ulike familieformer er en del av fagområdet. Gjennom lek og varierte aktiviteter skal barna få erfaring med å lytte, forhandle og diskutere og få begynnende kjennskap til menneskerettighetene. 

Fagområdet skal omfatte kjennskap til samisk språk, kultur og tradisjon og kjennskap til nasjonale minoriteter.  

Småbarnsenhetene:

  • Bli kjent i nærmiljøet ved å gå på tur i skogen

  • Å oppleve at alle i gruppa er viktige og betydningsfulle

  • Gutter og jenter kan gjøre det samme

Progresjon:

  • Være med på å bestemme aktiviteter og ta flere valg selv

  • Begynnende forståelse for mangfoldet i samfunnet

Storbarnsenhetene:

  • Lære om demokrati:

  • Vise at barna kan være med å påvirke

  • Lære å akseptere flertallsavgjørelser

  • Medvirkning

  • Få forståelse for at alle i barnegruppa er viktige

  • Få forståelse for at det er forskjell på treåringer, fireåringer og femåringer, og at det kan gjelde ulike regler for dem.

  • Likestilling, erfare at gutter og jenter har samme forutsetninger

  • Bli kjent i nærmiljøet

Progresjon:

  • Barna får flere erfaringer med flertallsavgjørelser og mer forståelse for demokratiske regler

  • Barna får større påvirkning på egen hverdag

 

Natur, miljø og teknologi

Barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer evnen til å orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider. 

Barnehagen skal legge til rette for at barna kan få et mangfold av naturopplevelser og få oppleve naturen som arena for lek og læring. Barnehagen skal legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener, oppleve tilhørighet til naturen og gjøre erfaringer med bruk av teknologi og redskaper. 

Småbarnsenhetene:

  • Være mye ute

  • Være lydhøre for alt som barna ser og oppdager i naturen, undre oss sammen med dem
  • Studere småkryp

  • Gjøre barna bevisste på lukter og lyder

Progresjon:

  • Å være varsomme med dyr, insekter og planter
  • Gå i skog og mark

Storbarnsenhetene: 

  • Være mye ute, gå turer i skog og mark

  • Stimulere og oppmuntre til nysgjerrighet og undring

  • Studere insekter, smådyr og planter

  • Lære barna å være varsomme med alt liv, ha respekt for småkryp, f.eks. Ikke ødelegge maurtuer

  • Bruke utstyr som luper og forstørrelsesglass

  • Stimulere til bruk av sansene i naturen

  • Lære barna naturvett, miljøvern og bærekraftig utvikling

  • Lære at det er regler som gjelder i naturen, f. Eks når man kan gjøre opp bål

  • Snakke om fødsel, adopsjon og død:

    • Ta utgangspunkt i hendelser som gjelder barna på avd.

  • Resirkulering av papir, plast og glass

  • Bruke tekniske hjelpemidler og leker som f.eks. Geomag, Briomec etc.

  • Tilgang til og opplæring i bruk av ulike digitale verktøy.

Progresjon:

  • Barna lærer forvalte naturen på riktig måte

  • De eldste lærer de yngste hvordan man oppfører seg i trafikken

Antall, rom og form

Fagområdet handler om å oppdage, utforske og skape strukturer og hjelper barna til å forstå sammenhenger i naturen, samfunnet og universet. Barnehagen skal synliggjøre sammenhenger og legge til rette for at barna kan utforske og oppdage matematikk i dagligliv, i teknologi, natur, kunst og kultur og ved selv å være kreative og skapende. Arbeid med fagområdet skal stimulere barnas undring, nysgjerrighet og motivasjon for problemløsing. 

Småbarnsenhetene:

  • Gjøre seg kjent i hele barnehagen, inne og ute 

  • Sortere leker

  • Få erfaringer med rekker, antall og størrelser

  • Puttebokser og puslespill

Progresjon:

  • Rydde/sortere leker i bestemte kasser

  • Enkle spill

Storbarnsenhetene:

  • Spille ulike spill

  • Få kjennskap til tallrekka

  • Sortering og systematisering

  • Kjennskap til matematiske begreper

  • Lage ulike mønstre

  • Ulike konstruksjonsleker

Progresjon:

  • Konstruere ulike bygninger

  • Sørge for at barna kan noen enkle spill, behersker terningspill og teller med samsvar

Barnehagen som lærende organisasjon

Barnehagen skal være en lærende organisasjon, og det pedagogiske arbeidet skal være begrunnet i barnehageloven og rammeplanen. Planlegging av det pedagogiske arbeidet sikrer både forankring i lovverket, samt at arbeidet er systematisk og langsiktig. Planlegging skal også bidra til kontinuitet og progresjon. Barnehagen vurderer jevnlig sitt pedagogiske arbeid. Vurderingsarbeidet skal bygge på refleksjoner som hele personalgruppen er involvert i. Felles refleksjoner over det pedagogiske arbeidet kan gi personalet et utgangspunkt for videre planlegging og gjennomføring. Det kan også bidra til en åpen diskusjon om barnehagens formål, innhold og oppgaver. Faglige og etiske problemstillinger skal inngå i vurderingsarbeidet. På denne måten kan personalet lære av egen praksis og bidra til å utvikle barnehagen som pedagogisk virksomhet. Dokumentasjon handler om å synliggjøre og vurdere pedagogiske prosesser som foregår i barnehagen. I Kanvas-barnehagene har vi ulike møtearenaer for å jobbe med planlegging, dokumentasjon og vurdering, samt en rekke metodiske verktøy som for eksempel didaktisk modell og Kanvas’ modell for lærende organisasjon.  

Film om barnehagen som lærende organisasjon

Samarbeid med barnas hjem

Kanvas-barnehagenes samarbeid med foreldre bygger på innsikt om hvilken rolle hjemmet og barnehagen hver især spiller i barnets liv. Samarbeidet tar utgangspunkt i en grunnleggende respekt for foreldres kompetanse som foreldre, og den rett og det ansvar de har for å oppdra sine barn på den måten som er riktig i forhold til deres tradisjoner, normer og vurderinger.

Trygg tilknytning og barns emosjonelle utvikling danner grunnlaget for hvordan barnehagen jobber med barns tilvenning til barnehagelivet, både for første gang og i nye grupper i barnehagen. 

Tilvenning
For de fleste barn er det en stor overgang å begynne i barnehagen. Målet for oss i Kanvas er at barnet ikke skal oppleve barnehagestarten som et brudd, men at barnet skal oppleve at det finnes en sammenheng mellom hjem og barnehage. Like fullt er det en løsrivelsesprosess for både barn og foresatte. Les mer om hvordan vi jobber med tilvenning i Kanvas-barnehagene

For å sikre samarbeid med barnas hjem og foreldrenes medvirkning på barnehagens samlede virksomhet, skal hver barnehage ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg. Foreldrerådet består av alle foreldre/foresatte. Samarbeidsutvalget består av foreldre/foresatte og ansatte i barnehagen, slik at hver gruppe er likt representert. Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ.

I barnehagen medvirker foreldrene gjennom:

  • startssamtale i tilvenningsperioden
  • overgangssamtale hvis barn bytter gruppe eller avdeling
  • foreldresamtaler, tilbys to ganger i året
  • foreldreråd
  • samarbeidsutvalget (SU)
  • foreldremøter
  • årlig brukerundersøkelse
  • daglig dialog
  • foreldrearrangementer 

I Rustadporten er vi opptatt av at den daglige kommunikasjonen med foreldrene skal være preget av en god og åpen dialog. Hente- og bringesituasjoner er viktige arenaer for å samarbeide om barnas beste. Gjennom en god og åpen dialog med dere foreldre/foresatte ønsker vi å knytte barnehage og hjem sammen til det beste for barnet. 

​Foreldrene tilbys to foreldresamtaler i løpet av et barnehageår. En samtale på høsten og en samtale på våren. Fokus i samtalene vil være enkeltbarns trivsel og utvikling i barnehagen. Alle nye barn skal også ha en Startsamtale. Denne samtalen skal bidra til at vi blir godt kjent med, og får relevant informasjon om barnet og barnets familie ved oppstart i barnehagen. Dette for å kunne tilrettelegge for et godt foreldresamarbeid og en god barnehagehverdag for barnet.

Barnehagen benytter seg også av kommunikasjonsportalen MyKid, hvor vi legger ut dagsrapporter, bilder, periodeplaner, evalueringer og referater. MyKid blir ofte brukt fra de ansatte side til å få ut praktisk informasjon til foreldre/foresatte. 

I tillegg til punktene som er nevnt over, har vi her i Rustadporten disse arrangementene hvor foreldre er invitert:

  • Foreldremøte på høsten
  • Besøksdag for nye barn og foreldre
  • Høstsuppe 
  • Lucia markering 
  • Påskefrokost
  • Dugnad
  • 17. mai-feiring
  • Sommerfest med medaljeutdeling til Sommerfuglene 

På foreldremøte i september velges det representanter til samarbeidsutvalget i barnehagen. Lov om barnehager pålegger alle barnehager og ha et samarbeidsutvalg (SU). Samarbeidsutvalget i barnehagen har møte 3- 4 ganger i året. Samarbeidsutvalget fastsetter årsplanen til barnehagen. 

Samarbeid og sammenheng mellom barnehage og skole

Barnehagen skal i samarbeid med foreldre og skolen legge til rette for at barna kan få en trygg og god overgang fra barnehage til skole og skolefritidsordning. I Kanvas ønsker vi at de eldste barna skal glede seg til å begynne på skolen og at de skal oppleve at det er en sammenheng mellom barnehagen og skolen. Det siste året i barnehagen skal oppleves som meningsfylt, spennende og ekstraordinært.

Vi har som mål at barna skal møte skolen med nysgjerrighet og tro på egne evner.

Leken skal stå sentralt også i barna sitt siste år i barnehagen, fordi vi vet at barn først og fremst lærer gjennom lek. Barna skal få både tid og rom til å leke og utvikle vennskap. Lek og vennskap er grunnleggende for barns trivsel, noe som igjen påvirker læringsevnen. Samtidig som leken er spontan og egenmotivert så handler leken i aller høyeste grad om å lære og mestre noe som har stor betydning for barna, både her og nå, og resten av livet. Leken gir barna allsidig læring, den gir barna en forståelse av seg selv og andre og den gir rom for utforskning og utfoldelse.

I Kanvas-barnehagene mener vi at barna er de beste bærerne av sammenhenger. Derfor skal barna være med å utforme både det siste året i barnehagen og bidra til å skape egen mening i overgangen til skolen. Dette gjør vi blant annet gjennom at barna skal være aktive deltakere i utforming av mål og metoder, samt samtaler med barna.

For at barna skal oppleve sammenheng i overgangen mellom barnehage og skole er samarbeid med foresatte viktig. Et av våre mål er at vi gjennom dialog, forventningsavklaring og et nært samarbeid med foreldrene til de eldste barna skaper en felles forståelse av det siste året i barnehagen og overgangen til skolen. Informasjonsdeling er et viktig ledd i å sikre en best mulig overgang. Opplysninger om enkeltbarn blir aldri delt uten samtykke fra foreldrene.

I Kanvas forplikter vi oss til å delta på ulike typer samarbeidsmøter og andre initiativ som har som mål å støtte opp om overgangen til skole.

Vi skal ta initiativ til et samarbeid med skolene om grenseobjekter, dersom det ikke allerede eksisterer. Grenseobjekter er noe barna kan stifte bekjentskap med i barnehagen og senere møte i skolen. Dette kan f.eks. et spill, en lek, en bok eller en arbeidsmetode. Dette skal bidra til å skape en sammenheng for barna i overgangen, samtidig som det gir barna noen felles erfaringer når nye relasjoner skal etableres.

Vi kaller førskolebarna for Sommerfuglene. Sommerfuglene er sammen flere dager i uken og vi tilrettelegger for at barna skal bli selvstendige og kan håndtere forventningene som møter de i overgangen til skolehverdagen. I førskolegruppen legger vi vekt på sosial kompetanse, samarbeid, trygghet, selvstendighet, livsmestring og tilhørighet. Dette gjør vi først og fremst gjennom lek. Gjennom leken kan Sommerfuglene lære å mestre motgang og hvordan løse konflikter, samtidig som vi styrker deres selvverd. Dette er viktige verktøy å ta med videre inn i en skolehverdag. 

Kommunens plan for overgang barnehage – skole/SFO skal bidra til å styrke samarbeidet mellom barnehage og skole/SFO. Målet er å sikre hvert enkelt barn en god overgang og skape en større helhet og sammenheng i barns oppvekstmiljø. Planen er forpliktende for alle barnehager og skoler i Ås kommune.

I Rustadporten har vi mål om å sikre at barna opplever sammenheng i overgangen mellom barnehage og skole ved at:  

  • De skal erfare vennskap og være en del av et sosialt fellesskap 
  • De skal bli kjent med de 5 felles overgangsobjektene til Ås kommune:  
    – Spillet Villkatten 
    – Sang/dans: BlimE! 
    – Appen BookCreator
    – Leken rødt og grønt lys
    – Boken «Bukkende Bruse begynner på skolen» (Bjørn F.Rørvik, Gry Moursund) 
  • De skal besøke skole og SFO. Ved å styrke samarbeidet mellom barnehage og skole legges det et godt grunnlag for barnas videre skolegang.
  • De skal gjennomføre utflukter med andre skolestartere i kommunen. 
  • Sommerfuglene spiser alltid sammen tirsdager, onsdager og fredager. Hver tirsdag har de utedag sammen. Onsdager gjennomføres det skoleforberedende aktiviteter. 

Faste aktiviteter/tradisjoner vi gjør med Sommerfuglene:

  • Barnesamtale/intervju med Sommerfuglene om deres tanker om det siste året i barnehagen
  • Barnesamtale/intervju med Sommerfuglene om deres tanker rundt skolestart
  • Vi besøker skolen hvor Sommerfuglene begynner 
  • Skolestartsamtale på våren hvor foresatte er med. Vi fyller ut et skjema som vi sender til skolen det enkelte barn skal begynne på
  • Sommerfest med avslutningsseremoni for Sommerfuglene i juni