Informasjonshefte
Østensjø Kanvas-barnehage

Om barnehagen

Østensjø Kanvas-barnehage har 4 avdelinger med 63 barn og 14 ansatte.

På småbarnsavdelingen Ekorn er det 15 barn i alderen 1-3 år og 5 ansatte. Mellomavdelingene Rev og Grevling er til sammen 31 barn i alderen 3-5 år og 5 ansatte. Førskolebarna er på utegruppen Bever, og de er 17 barn og 3 ansatte.

Åpningstiden er kl. 7.30 – 17.00.

 

Ny i barnehagen

Før oppstart

Før barnet begynner i barnehagen mottar de foresatte en sms med beskjed om å registrere barnet og foresatte i kommunikasjonsplattformen MyKid. I MyKid skal dere fylle ut kontaktinformasjon og andre opplysninger som er viktig for barnets opphold i barnehagen, blant annet et samtykkeskjema og en egenerklæring om barnets helse.

Foreldre som ikke bor sammen skal fylle ut hvert sitt skjema.

Opplysninger om barnets helse er taushetsbelagt og det vil være begrenset tilgang til informasjonen i barnehagen.

 

Før oppstart får dere et velkomstbrev fra avdelingen barnet skal begynne på. Der finner dere informasjon om tidspunkt og kontaktperson.

 

Tilvenning

Les mer om tilvenning her: Tilvenning i barnehagen – Kanvas

Små barn har et grunnleggende behov for å føle seg trygge og det gjør de når de er sammen med voksne de kjenner og har en nær og positiv relasjon til. Noen barn trives i barnehagen fra første stund. For andre barn kan det ta tid å bli helt trygg på de ansatte og de andre barna i barnehagen. Derfor må tilknytningsperioden alltid tilpasses det enkelte barnet. Vi vil i samråd med dere legge opp til en tilknytningsperiode som er best mulig for deres barn.

I forkant av barnehageoppstart tildeler vi hvert enkelt barn én eller flere kontaktpersoner. Dersom vi under tilknytningen eller senere ser at barnet viser en klar preferanse for en annen ansatt enn de tildelte kontaktperson(ene), vil vi etterstrebe å ta hensyn til barnets ønsker og bytte kontaktperson(er).

Vi anbefaler at alle barn får en rolig start i barnehagen, med kortere dager de første ukene. Små barn blir slitne av å venne seg til alt det nye.

Tilvenning er å bli gradvis kjent og trygg i nye omgivelser, bli kjent med voksne og barn og nye rutiner som kan oppleves annerledes enn hjemme. Vi har erfaring med å ta i mot nye barn i barnehagen, og bidra til at de opparbeider seg den trygghet som er nødvendig. Dere har kunnskap om deres barn. Når vi kan samarbeide om tilvenningen, vil det komme barna til gode.

Dere bør være sammen med barnet i barnehagen til det har blitt kjent med minst en av de ansatte. Dette kan variere fra noen dager til flere uker. Vi forventer at foreldre setter av minst 5 dager til tilvenning. Her følger en plan for tilvenning som kan være et utgangspunkt som vi tilpasser ditt barn:

Den første og andre dagen i barnehagen: Barnet er i barnehagen og får mulighet for å møte kontaktpersonen, leke enten inne eller ute. Det tilpasser vi ut fra barnets ønske. Det blir også lagt opp til at barnet spiser lunsj sammen med oss og foreldrene. Etter lunsj drar de yngste barna hjem for å sove, mens de større barna leker litt videre. Her forventer vi at foreldrene er sammen med barnet hele tiden og har alt ansvar for barnet.

Den tredje dagen i barnehagen: Når dere kommer på morgenen møter dere kontaktpersonen eller en annen på avdelingen. Det blir mulighet for lek enten inne eller ute, og spiser lunsj med oss. For barna på storbarnsavdelingene, er foreldrene med fram til lunsj, og har deretter muligheten til å gå ut av barnehagen fram til kl. 14 dersom barnet er klar for dette. For de yngste barna, er bana med fram til barnet har sovnet i soveskuret. Deretter kan de gå ut av barnehagen frem til barnet står opp. Barnehagen kontakter dere når barnet våkner, da må dere komme til barnehagen for å hente eller leke ute til ca. 14.00.  

Den fjerde og femte dagen forventer vi fortsatt at foreldrene til de yngste banra er til steede, men trekker seg mer bort. De fleste større barna er klare for å være noen timer alene i barnehagen denne dagen. Men foreldre må være tilgjengelge gjennom dagen.

De første ukene etter at små barn har begynt å være alene i barnehagen, synes å være særllig krevende for dem. Det å bli kjent, og å ha rolige og forutsigbare aktiviteter, vektlegges.

 Tips til foreldre for at tilvenningen skal bli best mulig:

  • Si klart ifra til barnet når dere skal gå fra barnehagen. Har dere sagt dere skal gå – så gå. Dersom barnet føler dere sier dette med sikkerhet i  stemmen, går det som regel bedre.
  • Dersom barnet begynner å gråte når dere går fra barnehagen, anbefaler vi allikevel at dere prøver å gå. Si ifra til oss dersom dere trenger hjelp til å ta avskjed med deres barn. Av erfaring slutter ofte barnet å gråte når foreldre er ute av syne. Vi vet at dette ikke føles godt, og dere kan derfor gjerne ringe oss for å høre hvordan det går.

Er det ellers noe dere lurer på, så spør oss. Vi gir gjerne tips og råd for at tilvenningen skal bli best mulig for barnet og dere.

 

  

Startsamtalen

Om startsamtalen i Kanvas: Startsamtale, foreldresamtaler og foreldremøter – Kanvas

Praktisk info

Klær og utstyr

Klær som barna trenger i barnehagen varierer noe med årstidene. Utstyrsliste får dere på hver avdeling. Uavhengig av årsitd trenger barna 2 trøyer/bodyer, 2 pk sokker(stillongs eller strømpebukse når det er kaldt ute), 2 bukser, 2 underbukser, innesko.

Barna har med egen vannflaske, som tas med hjem til vask hver dag.

Foreldre tar med bleier / våtservietter til de barna som bruker bleier. Dere fårmelding i MyKid, når dere trenger ta med mer i barnehagen.

Barna kan ta med smokk/kosebamse i barnehagen. Leker o.l. skal ligge igjen hjemme.

Barna som sover i barnehage, må ha med vogn å sove i.

Alt av klær og utstyr må merkes med barnets navn. Dere vil får utdelt oransje Kanvas-nett ved oppstart. Disse skal alltid ligge i barnehagen, og brukes til vått / skittent skiftetøy som skal hjem.

 

 

Bringe og hente

De daglige møtene ved bringing og henting er viktige for oss. Vi ønsker oss en åpen dialog med alle foreldre, og at dere skal få god informasjon om hverdagen til deres barn. Vi ønsker alltid å være tilgjengelig for å ta i mot informasjon eller beskjeder når dere kommer til barnehagen. Ofte kan vi være opptatt med andre barn og foreldre, men vi ser dere, og kommer så fort vi kan. Dere kan gjerne ta kontakt med oss også. Det er uansett viktig at dere tar kontakt med en ansatt når barnet kommer til barnehagen, og når barnet blir hentet. Det er fordi vi krysser barnet ut og inn. Det er helt nødvendig for oss ut i fra et sikkerhetsperspektiv, at vi til en hver tid å vite hvor mange barn som er i barnehagen. Barna skal ikke selv ha ansvaret for å finne en ansatt og gi beskjed om at det har kommet.

De fleste barna blir levert og hentet på omtrent samme tid. Det er også på den tiden det er færrest ansatte på jobb. Dersom dere får en opplevelse av at dere ikke har fått tilstrekkelig informasjon eller noe er uklart i disse situasjonene, kan dere alltid ta kontakt med barnehagen pr.telefon eller e-post eller legge inn beskjed på MyKid.

Vi har ingen kjernetid i barnehagen. Dere kan levere når dere ønsker. Dersom dere skal levere etter kl.9.30, vil vi gjerne ha beskjed om det. Noen ganger kan det være vanskelig for barn å komme inn i lek dersom det ofte blir levert lenge etter at de andre barna har kommet i gang med dagen. Vi vil da alltid gi dere beskjed om det og ha en dialog om hvordan vi kan jobbe sammen for å gi barnet gode barnehagedager.

De ansatte har arbeidstid til kl. 17.00. Det betyr at dere må være i barnehagen senest kl.16.50 slik at det er tid for barnet å fortelle noe fra dagen og tid for personalet å gi beskjeder og informasjon fra dagen.

Mat og måltider

I Kanvas følger vi Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen.

Les mer om mat og måltider i Kanvas-barnehagene her: Sunn mat i barnehagen – Kanvas

 

Vi serverer lunsj hver dag i barnehagen. 

Vi tilbyr to varme måltider i løpet av uka, de andre dagene er det brødmat til lunsj. Vi er opptatt av å lage maten fra bunnen av, og å bruke gode råvarer. Barna er delaktig i tilberedelsen av måltidet. Vi tilbyr grønnsaker og frukt hver dag. Til lunsj serveres melk og vann.

I forbindelse med bursdagsfeiring gir vi barna tre alternativer til bursdags-kos. De kan velge mellom fruktsalat, smoothie og smoothie-is. Dette ordner barnehagen.

 

Tur

Hver avdeling har turdag / utedag  en gang i uken. Utegruppen Bever har 1-2 turdager per uke.

På turdagene er det viktig at barna har med en sekk som passer barnet, sitteunderlag og termos/vannflaske. Barnehagen ordner mat.

Turdagene legges inn i kalenderen på MyKid.

Bursdagsfeiring

Vi feirer bursdagene til barna i barnehagen med krone og bursdagssamling. Vi lager og serverer smoothie, smoothieis eller fruktsalat når vi feirer bursdag.

Feriestengt og -avvikling

Kanvas-barnehagene holder stengt jul- og nyttårsaften, onsdag før skjærtorsdag og 5 planleggingsdager i løpet av barnehageåret. Barna skal i tillegg ha fire ukers ferie i løpet av barnehageåret. Barn som skal slutte i barnehagen må avvikle ferien før 1. august.

Barnehagen er feriestengt 3 uker i juli, uke 28,29 og 30.

I julen er det redusert åpningstid: kl. 8.30 – 16.00

I påskeuken er det redusert åpningstid kl. 7.30-16.30 mandag og tirsdag. Onsdag før Skjærtorsdag er barnehagen stengt.

Det blir sendt ut beskjed i god tid om påmelding til jul og påske for å ha riktig bemanning, slik at ansatte skal kunne ta ut ferie og avspasering i perioder med færre barn i barnehagen.

 

Samtykker

Foreldre fyller ut et samtykkeskjema i MyKid før barnet starter i barnehagen. I dette skjemaet fyller dere ut om dere f.eks. tillater at det tas bilder av barnet, og om dere tillater at barnet kan bli med på tur med offentlig transport.

Foreldre kan gjøre endringer i samtykkeskjemaet gjennom året.

 

Personvern

Alle barnehager har en lovpålagt plikt til å sørge for at personopplysninger er tilfredsstillende sikret for å unngå krenkelser av personvernet til ansatte, barn og foreldre. Barnehagen skal gjennom planlagte og systematiske tiltak sørge for tilfredsstillende informasjonssikkerhet med hensyn til konfidensialitet, integritet og tilgjengelighet ved behandling av personopplysninger. Personopplysninger skal ikke lagres lenger enn det som er nødvendig.

Samtykke

Lagring av personopplysninger om barn og foresatte forutsetter at samtykkeskjema er fylt ut og signert. Dette gjøres på MyKid.

Barnemapper

Hver barnehage har et digitalt barnemappearkiv der all dokumentasjon om barn som går i barnehagen arkiveres. Daglig leder i barnehagen, eller stedfortredende, er ansvarlig for tilgangskontroll. Kun ansatte som jobber med barnet har tilgang til mappen.

Foresatte har normalt tilgang til informasjonen i barnemappen, for eksempel startsamtale og oppfølgingssamtaler. Dokumenter som er utarbeidet for eventuell intern saksforberedelse kan unntas fra innsyn. Barnets foresatte har som hovedregel rett til innsyn i alt som omhandler sitt barn. For å vurdere krav om innsyn skal barnehagen motta skriftlig henvendelse som vil bli besvart skriftlig. E-posthenvendelse regnes her som skriftlig henvendelse. Eventuelle kopier av dokumenter fra barnemappen skal leveres direkte til den som har fått tillatelse til innsyn.

Når barnet slutter i barnehagen, vil opplysningene som hovedregel enten overføres til foresatte eller bli slettet av barnehagen. Unntak fra dette kan være barnehagens behov for å dokumentere saksbehandling i en konkret sak knyttet til et barn, for eksempel en barnevernssak.

Trygg håndtering av digitale enheter

Av personvernhensyn skal ikke digitale kommunikasjonsmidler (eks. smartklokke, mobiltelefon e.l.) medbringes barnehagen.

Alle digitale enheter som benyttes i jobbsammenheng, som PC, nettbrett og mobiltelefon, skal være passordbeskyttet. PC og nettbrett skal oppbevares nedlåst etter åpningstid. Personlige enheter skal som en hovedregel ikke benyttes i jobbsammenheng. To-faktor autentisering ved pålogging må benyttes der enhet benyttes til annet enn nødstilfelle. 

Bilder av barn – retningslinjer for ansatte

Det kan kun tas identifiserbare bilder av barn som er godkjent for fotografering, og bildene kan kun deles etter godkjenning fra foresatte – ref. samtykkeskjema. Alle Kanvas-barnehager utarbeider egne retningslinjer for håndtering av bilder av barn.

Bilder av barn – retningslinjer for foresatte

Det skal ikke deles bilder av andres barn uten samtykke fra barnas foresatte. Det gjelder alle arrangementer tilknyttet barnehagen, inkludert det som skjer utenfor barnehagens område. Dette baseres på personvernloven og Datatilsynets retningslinjer for personvern i barnehagen, samt deres veileder om bilder av barn. Se folderen «I beste mening» om bilder av barn her: https://www.datatilsynet.no/personvern-pa-ulike-omrader/skole-barn-unge/bilder-av-barn-pa-nett/

  • Hovedregelen er at du alltid skal be om samtykke fra alle som direkte eller indirekte kan gjenkjennes på et bilde før det publiseres. Hvis de som er avbildet er under 15 år, må også de foresatte samtykke til publiseringen. Hvis du deler bilder uten lov, vil du i verste fall kunne havne i straffansvar. Dette gjelder enten bildet skal deles åpent på en nettside, på en lukket Facebook-side eller via epost.

  • Vi må være særlig bevisste på reglene i situasjoner hvor også andres barn kommer med på bildene som tas, for eksempel på en Lucia-frokost i barnehagen. Der er det lett å få med andre barn på bildet. Da er det viktig at vi spør de foresatte om lov før det deles. Vi vet aldri hvilke situasjoner andre mennesker er i, og mange kan ha gode grunner til å ikke ha bilder av seg selv på nett. Dessuten er det et godt nok argument rett og slett å ikke ønske en slik tilstedeværelse.

  • Unntak: På noen bilder er det selve situasjonen, eller aktiviteten, som er hovedtema. Hvilke personer som er på bildet er da mindre viktig. Dette kan for eksempel gjelde avstandsbilder av et 17. maitog. Slike bilder kan deles uten tillatelse fra de avbildede så lenge bildene er harmløse og ikke på noen måte kan føles krenkende for de som er avbildet. Ha likevel som hovedregel alltid å spørre alle på bildet før det deles for ikke å trå feil. Det er dessuten en høflig gest å spørre dem det gjelder før bildet i det hele tatt tas, så langt det lar seg gjøre.

 

Sykt barn

Kanvas følger folkehelseinstituttets retningslinjer for syke barn.

Det er barnets allmenntilstand som avgjør om barnet kan gå i barnehagen eller bør være hjemme. Som hovedregel bør barnet være friskt nok til å kunne delta i normale aktiviteter i barnehagen, og barnet skal ikke ha feber.

Barn med akutt diaré kan komme tilbake til barnehagen 2 døgn etter at de har blitt symptomfrie.

Medisiner

Legemidler til barn skal, så langt det er mulig, gis utenom barnehagetiden. Dersom legemidler må gis i barnehagen, skal foresatte fylle ut flere skjemaer som blant annet bekrefter type legemiddel, riktig dose og hvem som kan gi medisiner. Disse skjemaene finnes i  MyKid.

Jodtablett ved atomulykke:

Jodtabletter er lagret i barnehagen. Barnehagen vil gi barna jodtablett hvis Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler at jodtabletter skal brukes. Ved en atomulykke kan det være viktig at barn og unge får jodtabletter raskt. Du som foresatt må gi beskjed til barnehagen v/daglig leder, hvis du ikke ønsker at barnet skal få jodtablett.   

Hvorfor jodtablett: Hvis det skjer en atomulykke i Norge eller i nærheten av Norge, kan radioaktivt jod bli spredd gjennom luften i så store mengder at det er fare for at dette stoffet blir tatt opp i kroppen. Jodtabletter blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen. På denne måten beskytter jodtabletter mot radioaktivitet og gjør at det er mindre risiko for at kreft i denne kjertelen. Derfor anbefaler norske myndigheter at barn og unge under 18 år får en jodtablett hvis det skjer en atomulykke som utsetter dem for radioaktivt jod. Det er meget sjelden at noen får bivirkninger etter å ha fått jodtablett én gang. Ved tvil bør du snakke med barnets lege.

Fravær og vikarer

Ved behov benytter barnehagen seg av vikarer. Vi holder foresatte oppdatert om fravær blant ansatte og om eventuell bruk av vikar.

Alle vikarer må levere politiattest før oppstart, slik øvrige ansatte gjør. Nye vikarer går ikke yttervakter og er heller ikke alene med barna. Vi etterstreber å ikke bruke nye vikarer sammen med de minste barna.

Informasjon om eventuelle vikarer på avdeling, legges ut på MyKid.

Forsikring

Barn som går i en Kanvas-barnehage er forsikret i KLP Skadeforsikring. Forsikringen gjelder innenfor barnehagens område, og på utflukter, reiser og lignende som arrangeres av barnehagen. I tillegg er barnet forsikret på direkte reise til/fra barnehagen. 

Vi gjør oppmerksom på at skadeforsikringen kun gjelder personskader knyttet til ulykker. Eiendeler er altså ikke dekket av denne forsikringen. Dersom man har dyre eiendeler i barnehagen, som briller, vogn el., anbefaler vi at dette inkluderes i foresattes egne forsikringer.

Les mer om forsikringen her.

Foreldrebetaling

Maksimalgrensen for foreldrebetaling for et heldags ordinært barnehagetilbud er 2000 kroner per måned fra 1. august 2024.

Kanvas følger maksimalgrensen for foreldrebetaling.

Barnehagehverdagen

Foreldresamarbeid

MyKid

Kanvas-barnehagene benytter seg av kommunikasjonsportalen MyKid.

 

 I Østensjø Kanvas-barnehage bruker vi Mykid til blant annet:

  • Registrerer barna når de kommer og går 
  • Sende ut månedsbrev, som er oppsummering av månedden som har gåttog planer for tiden som kommer
  • I kalenderen finner dere oversikt over planleggingsdager, foreldremøter, våre tradisjoner, turdager o.l. 
  • Vi skriver "dagen i dag"
  • E-post, meldinger og SMS med diverse informasjon sendes ut via MyKid
  • Nyhetsbrev med informasjon fra Kanvas, Mykid og barnehagen 
  • Refrater fra SU, foreldremøter m.m.
  • Dokumentasjon i form av bilder fra turer, aktiviteter, lek og samspill

Vi forventer at:

  • Foreldre registrerer fravær og ferier på Mykid for å kunne tilrettelegge hverdagen best mulig
  • Foreldre følger med på MyKid for å holde seg oppdatert om ukens aktiviter og barnehagens virksomhet
  • Foreldre gir oss tilbakemelding om det er noe som savnes av informasjon på Mykid
  • Foreldre oppdaterer e-postadresse og telefonnummer på MyKid om disse endres

Startsamtale, foreldresamtaler og foreldremøter

Kort tid etter barnehagestart gjennomfører vi en startsamtale der formålet er å bli bedre kjent med barnet og familien.

Etter startsamtalen tilbys foresatte en foreldresamtale 2 ganger per år. Hensikten med foreldresamtalen er å få til en god dialog om barnets trivsel og utvikling hjemme og i barnehagen, for å kunne legge til rette for en god barnehagehverdag og videre utvikling for barnet, og et godt og konstruktivt foreldresamarbeid.

Kanvas-barnehagene gjennomfører også foreldremøte én eller to ganger i året.

Les mer om startsamtalen, foreldresamtalene og foreldremøtene her: Startsamtale, foreldresamtaler og foreldremøter – Kanvas

Vi har et foreldremøte i september.

I juni har vi foreldremøte for de barna som begynner i barnehagen i august.

Foreldresamtalene er det de pedagogiske lederne på hver avdeling som gjennomfører. En samtale på høsten, og en samtale på våren. Informasjon om tider kommer på MyKid.

Foreldrerådet og Samarbeidsutvalget (SU)

Foreldrerådet består av de foresatte til barna i barnehagen. Foreldrerådet skal fremme foreldrenes fellesinteresser og samarbeide med barnehagen om et barnehagemiljø for barna. Foreldrerådet velger foreldrerepresentanter til samarbeidsutvalget (SU).

Alle barnehager er pålagt å ha et samarbeidsutvalg. SU skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ, og består av foresatte og ansatte i barnehagen. Foreldrerådet og samarbeidsutvalget skal bli forelagt, og har rett til å uttale seg i, saker som er viktige for foreldrenes forhold til barnehagen. Samarbeidsutvalget skal med utgangspunkt i rammeplanen vedta en årsplan for den pedagogiske virksomheten. Informasjon om hvilke foreldre som er valgt som SU-representanter, samt kontaktinformasjon til disse, deles på MyKid.

Samarbeidsutvalget i barnehagen har 3-4 møter i året. Representanter velges på foreldremøtet i september.

 

 

Dugnad

I samarbeid med SU arrangerer vi dugnad i barnehagen to ganger i året.

Foreldreundersøkelsen

Kanvas-barnehagene deltar årlig i den nasjonale foreldreundersøkelsen. I foreldreundersøkelsen får foresatte si sin mening om barnehagetilbudet, barnas trivsel og samarbeidet mellom hjem og barnehage. 

Undersøkelsen gjennomføres mellom 6. januar og 31. januar. Resultatene blir tilgjengelig i februar. 

Resultatene fra foreldreundersøkelsen brukes av barnehagen som en hjelp til å vurdere og utvikle barnehagetilbudet. Vi oppfordrer alle foreldre til å delta på undersøkelsen.

 

Årshjul

22. nov 2024

Planleggingsdag

14. feb 2025

Planleggingsdag

30. mai 2025

Planleggingsdag