Årsplan
Olsvikåsen Kanvas-barnehage

Om Kanvas

Barnehagen drives etter Lov om barnehager med forskrifter, herunder Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Barnehagen er lovpålagt å lage en årsplan som gir informasjon om de overordnede målene i barnehageloven og barnehagens tiltak for å nå disse. Årsplanen er et arbeidsredskap for de ansatte og fastsettes av barnehagens samarbeidsutvalg. Foreldre skal gjennom årsplanen få et godt innblikk i barnehagens arbeid, og se en klar sammenheng mellom de konkrete aktivitetene i barnehagen og de overordnede målene. Barnehagens daglige leder har det faglige ansvaret for utarbeidelse av planene i samarbeid med ansatte og foreldre.

 

Kanvas` ideelle formål

Stiftelsen Kanvas er en av Norges største private aktører innen utvikling og drift av barnehager. Kanvas driver etter ideelle prinsipper, og overskudd føres i sin helhet tilbake til virksomheten og til det beste for barna.

Kanvas’ ideelle formål er todelt. Vi skal på ideelt grunnlag bidra til å bedre barns oppvekstsvilkår og foreldrenes hverdag gjennom drift av gode barnehager. Samtidig skal vi øke kvaliteten og statusen i barnehagesektoren gjennom nytenking og kompetanseutvikling som deles internt og eksternt.

Organisasjon og ansatte

Kanvas driver 65 barnehager fordelt på 12 kommuner i Norge. Vi har 1300 engasjerte medarbeidere som har ansvar for 4300 barn.

Kvalitet

For å kunne drive gode barnehager har Kanvas bl.a. valgt å investere i kompetansen til de ansatte. Vi tilbyr opplæringsprogrammer og veiledning for våre ansatte for å sørge for kontinuerlig påfyll av kompetanse. I tillegg er Kanvas involvert i forskningsprosjekter og utviklingsprogrammer for å styrke kompetansen i hele sektoren. Vi arrangerer kurs og konferanser med interne og eksterne foredragsholdere. Slik bidrar Kanvas til å videreutvikle barnehagesektoren.

Vi arbeider kontinuerlig med kompetanseutvikling gjennom refleksjon over egen praksis sammen med andre fagpersoner. Vi har jevnlige fagmøter for fagarbeidere og assistenter, samt fagmøter for barnehagelærerne. Vi har personalmøter og planleggingsdager der vi bruker både interne og eksterne ressurser til å heve kompetansen vår på ulike områder. Kanvas har i tillegg egne nettverksgrupper hvor vi har erfaringsutveksling og faglig påfyll på tvers av barnehagene.

Om barnehagen

 

 

Olsvikåsen Kanvas-barnehage åpnet i 1991 og har 4 avdelinger fordelt på 2 fløyer. Barnehagen ligger fint til i Olsvik med et stort uteområde, og mange flotte turmuligheter.

Hos oss gir engasjerte voksne barna gode muligheter for lek og læring, og barna er aktive deltakere og medvirkende i sin egen læringsprosess. Vi har fokus på å gi barna gode og lærerike opplevelser gjennom lek og aktiviteter, og å gi barna gode erfaringer i felleskap med andre. Vi er opptatt av å være mye ute, og tilbyr et stimulerende utemiljø med muligheter for motorisk utfoldelse og utfordringer. Vi bruker nærmiljøet aktivt med turer hver uke, og benytter ulike kulturtilbud i bydelen.

Vi vektlegger å ha et levende miljø der barn, foreldre, og personalet trives, og kjenner seg velkommen. Vi har høy pedagogtetthet, og et erfarent, kompetent og stabilt personale som legger vekt på et nært og godt samarbeide med foreldrene. For å sikre at barna får et best mulig utbytte av barnehagehverdagen vektlegger vi den daglige dialogen barnehage hjem. Vi benytter også kommunikasjonsportalen MYKID der vi deler planer, aktiviteter, og bilder fra barnas hverdag.

Vi ønsker at foreldrene skal være med å medvirke i barnehagen med tett dialog, og vi har årlige brukerundersøkelser der vi kartlegger foreldrenes opplevelse av barnehagen, som vi tar med oss og skaper retning i videre arbeid. Vi gjennomfører løpende kvalitetsvurderinger av arbeidet vårt, og er hele tiden opptatt av å utvikle oss.

Kanvas’ målhierarki

Kanvas’ pedagogiske plattform

Kanvas pedagogiske plattform består av menneskesyn, kjernebegreper,  pedagogiske delmål og didaktisk modell.

Kanvas’ menneskesyn

Vårt menneskesyn, sammen med Lov om barnehager og Rammeplanen, danner grunnlaget for alt pedagogisk arbeid i Kanvas.

  • Barn og voksne er likeverdige, der ansvaret for relasjonen ligger hos den voksne. 
  • Mennesket har iboende muligheter til å utvikle seg selv i samspill med omgivelsene. 
  • Alle skal bli møtt med respekt og har rett til å bli hørt.  

Kanvas’ kjernebegreper

Vårt menneskesyn, sammen med Lov om barnehager og Rammeplanen, danner grunnlaget for alt pedagogisk arbeid i Kanvas. I vårt arbeid med de fire kjernebegrepene i rammeplanen; omsorg, lek, læring og danning er vi særlig opptatt av at:  

  • Omsorg er relasjoner preget av lydhørhet, nærhet, innlevelse og evne og vilje til samspill.  
    Vi skal verdsette og anerkjenne barnets egne omsorgshandlinger.   
  • Lek er barns viktigste aktivitet. 
    Lek er grunnlag for barns utvikling, sosialt, emosjonelt, kognitivt og motorisk.  
  • Læring skjer gjennom deltakelse i sosial praksis og bruk av språk, verbalt og ikke-verbalt. 
    Barns nysgjerrighet, interesser og spørsmål danner grunnlag for læringsprosesser og aktiviteter.  
  • Danning handler om at barnehagen skal bidra til at barn blir modige, selvstendige og ansvarlige samfunnsdeltagere. 
    Barnehagen skal støtte barns evne til å tenke kritisk og verdsette ulikheter. 

Kanvas’ pedagogiske delmål

Her kan du lese om Kanvas' pedagogiske delmål.

Pedagogiske delmål som følger 3-årsplanen og revideres ved behov

Vi skal sikre et godt fysisk barnehagemiljø ved at det:   

  • tar utgangspunkt i barns medvirkning  
  • inviterer til lek som bidrar til felleskap og vennskap  
  • inviterer til skaperglede, undring og utforskertrang  
  • bidrar til gode oppvekstvillkår og motvirker utenforskap  
  • bidrar til barns miljøvennlige holdninger og handlinger
  • Vi er miljøfyrtårn og har fokus på at barna deltar aktivt i det miljørettede arbeidet: vi har barna med i kildesortering, og holdningsskapende arbeid i løpet av året. Vi har kompost, og en flott kjøkkenhage. Barna deltar aktivt i miljøarbeid hos oss. 
  • Vi legger til rette for opplæring av nyansatte, og setter av tid på møter til refleksjon og veiledning. Vi har tydelige forventninger til ansattes atferd i tråd med dette. 

Vi skal sikre et godt psykososialt barnehagemiljø ved å:  

  • støtte barns lek  
  • støtte barns vennskap   
  • støtte barns opplevelse av å være del av fellesskapet  
  • handle i henhold til aktivitetsplikt og skjerpet aktivitetsplikt  
  • systematisk undersøke barns trivsel i barnehagen minst én gang i året 
  • Dette arbeider vi med hele tiden, og har høyt fokus på barnas trivsel og livsmestring og helse. Vi har nulltoleranse mot mobbing og krenkelser, og jobber forebyggende gjennom et inkluderende leke og læringsmiljø, systematisk observasjon, Relasjonsbarometer, og tett dialog med foreldre. Vi har lav terskel for å lage tiltaksplaner der vi involverer foreldre, og skriftliggjør dette arbeidet. 

Vi skal sikre at barna opplever sammenheng i overgangen mellom barnehage og skole ved å: 

  • avklare foreldrenes forventninger for siste barnehageår 
  • la barna bidra aktivt til utviklingen av gode overgangspraksiser 
  • bidra til økt kommunikasjon og samhandling mellom barnehage og skole/SFO 
  • sørge for at barna er kjent med hva som skjer i skolen og i SFO 
  • Vi har tett samarbeid med nærskolen og har ulike møtepunkt i løpet av året. Vi tilbyr overgangssamtaler til alle foreldre. 

Barnehagen skal tilrettelegge for at barn med særskilte behov deltar i lek, mestring og medvirker ved å:

  • involvere hele personalet i hvordan de kan støtte opp under utviklingen til alle barn i barnegruppa
  • være kreative og utforskende i tilrettelegging av det allmennpedagogiske tilbudet slik at alle barn kan delta
  • reflektere over hva mangfold og inkludering betyr i vår barnehage
  • Vi har fokus på tidlig innsats og bidrar til at alle som behøver ekstra hjelp og omsorg, får det hos oss. Vi har høy komtetanse i spesialpedagogikk som bidrar til alle barns beste, og har en inkluderende praksis. Vi har PLS veiledere hos oss. 

Vi skal sikre et tilpasset og inkluderende språkmiljø for alle barn ved å:

  • bruke barns ulik språkerfaringer som en ressurs i barnehagens språkarbeid.
  • gi god spårkstimulering gjennom barnehagedagenved å bygge på noe som er kjent for barn.
  • bruke hverdags og overgangssituasjoner som språklæringsarenaer
  • legge tilrette for at familier er en ressurs i barnehagens arbeid med flerspårklighet.

Kanvas’ didaktiske modell

Kanvas’ didaktiske modell tar opp to viktige sider ved det pedagogiske arbeidet i barnehagen – det å planlegge for læring, samtidig som barns medvirkning har innflytelse på innhold og metoder. Den didaktiske modellen bidrar til et systematisk og reflektert pedagogisk tilbud i barnehagen i tråd med Kanvas’ pedagogiske plattform og mål for læringsarbeidet.

I Kanvas handler didaktikk om den læring, verdiformidling og sosialisering som skjer i barnehagen i henhold til det pedagogiske mandatet vi har gjennom Lov om barnehager og Rammeplanen. Didaktikk handler både om de planlagte læringsaktivitetene og om hvem de ansatte skal være i møte med barn, kolleger og foreldre. Det handler om å jobbe med medvirkning, lek, omsorg og toleranse, slik at barnehagen bidrar til å utvikle demokratiske borgere.

Barnehagen må vurdere arbeidet sitt, både i forhold til mål, medvirkning, innhold/metoder og de ansattes relasjonskompetanse. I Kanvas brukes den didaktiske modellen som verktøy i dette arbeidet.
Pedagogisk dokumentasjon handler om å synliggjøre og vurdere pedagogiske prosesser som foregår i barnehagen. Hva barn sier, gjør og tenker – og hva den ansatte sier, gjør og tenker sammen med barn.
Pedagogisk dokumentasjon er et refleksjonsverktøy både for barn og deres læring, og for barnehagepersonalets videre tilrettelegging av læringsmiljøet.

I Olsvikåsen Kanvas barnehage bruker vi dokumentasjoner med pedagogisk innhold som verktøy for å synliggjøre barnas læringsprosesser i barnehagehverdagen. Gjennom månedsbrev, Mykid, dokumentasjoner på veggene og viser vi foreldre, barna, og kollegaer(personalet) hvilke ulike læringsarenaer barna møter på en tverrfaglig, reflektert og pedagogisk måte. Med fokus på lek, læring, opplevelser og glede viser vi glimt av barnas utvikling, utfordringer, mestring og hverdagslykke. Disse dokumentasjonene vil også være utgangspunkt for refleksjon og videre pedagogisk arbeid med fokus på gode endringer og kvalitetsheving i barnas tilbud her hos oss.

Vi bruker også Kanvas didaktiske modell for å planlegge, reflektere og vurdere våre pedagogiske aktiviteter som vi tilbyr barna. Vi har som mål å skape en felles forståelse og holdning rundt de opplevelser vi ønsker å gi barna. Barna skal få oppleve og lære i et lystbetont miljø der de opplever at de voksne er trygge, lyttende engasjerte og samkjørte. Barnas medvirkning i planlegging og vurdering er sentralt, og barna skal være med å påvirke barnehagens innhold. Tilbakemeldinger fra forledre i hverdagen, gjennom SU og foreldreråd, og gjennom brukerundersøkelsen, er med å skape retning og justere kurs, og tas med i dette arbeidet. 

Vi har stor tro på at barn lærer mest og best sammen med, og av andre barn, og at vi vokse skal legge til rette for god læring og gode opplevelser, skape trygghet og lage rammer for barna slik at de får skape, være kreative, leke, lære og ha det gøy. De vil da bygge gode grunnsteiner for deres sosiale kompetanse, forståelse for seg selv og andre, empati, medfølelse, selvfølelse, verdier, holdninger og grenser. Alt dette vil vi gjøre vårt beste for å synliggjøre gjennom dokumentasjoner med pedagogisk innhold. 

Psykososialt barnehagemiljø

«Møter jeg et barn, så møter jeg et menneske»
Anne-Cath Vestly

I Kanvas skal vi bidra til at alle barn som går i barnehagen, får en god barndom preget av trivsel, vennskap og lek. Det er voksnes ansvar at alle barn får mulighet til å være sammen med jevnaldrende og utvikle vennskapsrelasjoner. I Kanvas-barnehagene undersøker vi årlig, systematisk barns trivsel. Lek er den viktigste arenaen for etablering av vennskap. I Kanvas skal vi fremme et inkluderende miljø der alle barna og voksne kan delta i lek og erfare glede i lek. Vi skal veilede barna hvis leken medfører uheldige samspill, og vi skal bidra til at alle kommer inn i leken. Barnehagen skal bidra til at alle barn føler seg sett og anerkjent for den de er, og synliggjøre den enkeltes plass og verdi i fellesskapet. I Kanvas skal vi styrke barnets selvfølelse. Det gjør vi blant annet gjennom å være bevisste på hvordan vi anerkjenner og roser barn.  Barnehagen skal bidra til at alle barn føler seg sett og anerkjent for den de er, og synliggjøre den enkeltes plass og verdi i fellesskapet. Samtidig er det forpliktende å være en del av et fellesskap. Et godt psykososialt miljø innebærer at barn gradvis forstår at alle er forskjellige og at i et fungerende fellesskap må man ta vare på hverandre, ta hensyn og inngå kompromisser. 

Kapittel VIII Psykososialt barnehagemiljø 

§ 41.Nulltoleranse og forebyggende arbeid: Barnehagen skal ikke godta krenkelser som for eksempel utestenging, mobbing, vold, diskriminering og trakassering. I dette kapittelet finner vi bestemmelser som skal sikre at alle barn har et godt og trygt psykososialt barnehagemiljø. Barnehagen skal arbeide kontinuerlig for å fremme helsen, trivselen, leken og læringen til barna.  

§ 42. Aktivitetsplikten 
Formålet med aktivitetsplikten er å bidra til at alle barnehagebarn opplever at barnehagen er et sted der det er trygt og godt å være, og et miljø der de opplever tilhørighet, mestring og trivsel.  Ved mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, skal barnehagen snarest undersøke saken. Aktivitetsplikten består av fire delplikter:  

  • Følg med  

  • Meld fra  

  • Undersøk  

  • Sett inn tiltak  

Alle som arbeider i barnehagen, skal følge med på hvordan barna i barnehagen har det. Ved mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, skal barnehagen snarest undersøke saken. En enkeltstående hendelse vil ikke nødvendigvis utløse aktivitetsplikten. 

Om mobbing og krenkelser 

Mobbing i barnehagen kan skje på flere ulike måter. Det kan være handlinger fra andre barn eller voksne som gjør at barnet ikke føler at det hører til eller er en del av fellesskapet. Det kan være at barn gjentatte ganger opplever at det ikke får være med på leken eller samtalen, at ingen vil holde barnet i hånden eller sitte ved siden av barnet. Konflikter er en naturlig del av den sosiale utviklingen som skjer i barnehagen og det er viktig å skille mellom enkelthendelser, naturlige konflikter og krenkelser av barn. I Kanvas har vi valgt at de to følgende definisjonene skal støtte barnehageansatte i å gjøre disse vurderingene. 
 

  1. Mobbing og krenkelser er handlinger fra barn/voksne som hindrer opplevelsen av å høre til, å være en betydningsfull deltaker i fellesskapet og muligheten til medvirkning. (Ingrid Lund et al., 2015; I. Lund & Helgeland, 2020). 

  1.  Mobbing og krenkelser er gjentatt negativ adferd (for eksempel aggresjon, nedsettende bemerkninger, utestengelse, avvisning) fra en eller flere barn/voksne rettet mot et barn. Det er adferd som barnet har vanskelig for å forsvare seg mot (Helgesen, 2014; Roland, 2014). 

Dersom du som forelder har mistanke eller kjennskap til at ditt barn ikke har det trygt og godt i barnehagen, så ta kontakt med pedagogisk leder på avdelingen. Dersom du opplever at dette ikke fører til bedring, så ta kontakt med daglig leder i barnehagen. Dersom du opplever at barnehagen ikke følger opp sin aktivitetsplikt kan du ta kontakt med barnehagefaglig rådgiver i Kanvas, Pia Katarina Halvorsen

Et godt sted å være, leke og lære

Det viktigste for et barn er å kjenne seg trygg, og få støtte og omsorg i hverdagen. Hos oss er de voksne en trygg base som støtter barnas grunnleggende behov, barns vitebegjær, og utforskende tilnærming til omgivelsene. Gjennom trygg tilknytning og gode relasjoner vil barna møte verden, og vi vil følge barnas nysgjerrighet, og gi barna nye impulser å bygge videre på i deres utforsking i lek og aktiviteter. Barns lek og læring henger nøye sammen, og vi vil skape en hverdag der det er mye tid og rom for lek i et inspirerende leke- og læringsmiljø. Det krever voksne som er deltakende og støttende og hjelper barna ved å sette ord på det de gjør, og følger opp og tilfører det barna har behov for underveis. Sammen skaper vi et godt sted for barna å være, leke og lære. Vi har fokus på å skape og opprettholde et inkluderende språkmiljø.Vi bruker også ASK bildestøtte og har egene peketavler til hjelp i kommunikasjon både inne og ute. Alle skal ha mulighet til å kommunisere, å gjøre seg forstått og ytre sine lnsker og behov. Dette bidrar også til å skape et inkluderende miljø for alle barn i barnehagen.

Andre viktige tiltak:

Vi gjennomfører relasjonskartlegging hvert halvår for å sikre at alle barna har god relasjon til de ansatte. 

Vi kartlegger også barnas vennskap til hverandre.

Vi deler barna i mindre grupper for å skape nye relasjoner, men også for at de ansatte bedre kan sikre et godt psykososialt barnehagemiljø.

Vi skaper fellesarenaer for hele barnehagen gjennom fellessamlinger og ulike arrangementer med barnas familer.

Vi er en liten barnehage med fire avdelinger og de ansatte kjenner alle barna og dermed skapes gode relasjoner på tvers av avdelingene.

Alle i barnehagen er kjent med plikten vi har for å handle dersom vi mistenker at et barn ikke har det trygt og godt i barnehagen.

 

 

Barnehagens fokusområder

Med utgangspunkt i Kanvas’ strategi utvikler barnehagen egne fokusområder. Det kommende barnehageåret er barnehagens fokusområder:

Vårt hovedfokusområde: Et inkluderende språkmiljø

Tidlig og god språkstimulering gjennom et støttende og inkluderende språkmiljø er en viktig del av barnehagens innhold. Språklig kompetanse er avgjørende for å kunne kommunisere med andre, og ha innflytelse i hverdagen. Språket er innfalsporten til sosial mestring, og det å kunne mestre de sosiale arenaene er viktig for barns utvikling av selvfølelse og identitet. Barn med solid språklig kompetanse har et godt grunnlag for å lære kunsten å omgås hverandre. Hos oss bruker vi tegn til tale i hele barnehagen. Forskning viser at barn tar i bruk tegn før tale, de får bedre språkforståelse og større ordforråd, og bruker denne kommunikasjonsformen på en naturlig måte sammen med andre. Vi bruker også ASK bildestøtte og har egene peketavler til hjelp i kommunikasjon både inne og ute. Dette bidrar også  til å skape et inkluderende miljø for alle barn i barnehagen. Å lese sammen med barna er et godt utgangspunkt for aktiviteter og lek. Når barn og voksne er sammen bidrar dette til å skape noe felles, og styrker relasjonene i barnehagen. Engasjerte og kloke voksne skal stille gode spørsmål og legge til rette for at barna skal få være aktivt deltakende, lære, oppleve, utforske og ha det gøy innenfor trygge rammer.

Lesefrø-barnehage

Fra høsten 2023 innledet vi et samarbeid med Bergen Offentlige Bibliotek med å være en Lesefrø barnehage. Vi vil da fungere som et barnehagebibliotek, der foreldre og barn kan låne med seg bøker hjem. Bøkene er også til bruk i hverdagen i barnehagen sammen med barna. Vi får gode bøker fra biblioteket på ulike tema og på morsmål som er representert i barnehagen. Fokuset er på høytlesning, tilgang på gode barnebøker, og ikke minst leseglede. Vi gleder oss til mange gode lesestunder og opplevelser i bøkenes magiske verden sammen med barna og med våre familier.

Fokusomårder i tre ulike fagteam,

Vi har fordeling av ansvarsområder på grunnlag av områder vi vektlegger høyt og som vi vil spisse kompetanse på. Alle ansatte er del av et fagteam og det gir mulighet til å fordypning på et felt. Det skaper en ressursfordeling som er hensiktsmessig og nyttig for hele barnehagen, og alle får brukt og utviklet sin kompetanse. De utvikle gode systemer, og sikrer et oversiktelig læringsmiljø der vi kan utnytte ressursene best mulig til alle barns beste. Fagteamene er basert på viktige områder vi vil forsterke og implementere i barnehagehverdagen. Dette barnehageåret har vi tre fagteam: 

1. Vennskap og relasjoner. (Det psykososiale barnehagemiljø)

Dette teamet skal lage en helhetlig og felles strategi for arbeidet med venneskap og relasjoner i Olsvikåsen Kanvas-barnehage, slik at barnehagen når sine mål i tråd med Rammeplanen, barnehagens årsplan og kanvas sine strategier, kvalitetsnormer og pedagogiske plattform. Faggruppen har ansvar for å følge opp dette arbeidet for hele barnehagen, som blant annet innebærer:

Utarbeide felles mål som teamet og personalgruppa kan jobbe i tråd med.

Ha kunnskap om vennskap, lek og utarbeide gode systemer for å tilrettelegge for dette.

Holde seg oppdatert på aktuell forskning og teori.

Ansvar for å lage system og tilgjengelighet til verktøy, litteratur etc.

Opplæring, veiledning og rådgivning av personalet.

Bidra til at dette området blir etterlevd i barnehagen – implementering og oppfølging.

2. Miljøarbeid i hverdagen (Bærekraftig utvikling).

Dette teamet skal lage en helhetlig og felles strategi for arbeidet med å ha barna med som aktive deltakere i miljøarbeidet i Olsvikåsen Kanvas-barnehage. Dette slik at barnehagen når sine mål i tråd med Rammeplanen, barnehagens årsplan og kanvas sine strategier, kvalitetsnormer og pedagogiske plattform. Faggruppen har ansvar for å følge opp dette arbeidet for hele barnehagen, som blant annet innebærer å:

Være pådriver i forhold til temaarbeid

Utarbeide felles plan og mål for miljøarbidet 

Ha kunnskap om miljøarbid og metoder i dette arbeidet

Opplæring, veiledning og rådgivning av personalet

Bidra til at dette området blir etterlevd i barnehagen – implementering og oppfølging

3. Kroppen vår (Kropp, bevegelse og helse)

Dette teamet skal lage en helhetlig og felles strategi for arbeidet med kroppen vår og verktøyet snakk med barn i Olsvikåsen Kanvas-barnehage. Dette slik at barnehagen når sine mål i tråd med Rammeplanen, barnehagens årsplan og kanvas sine strategier, kvalitetsnormer og pedagogiske plattform. Faggruppen har ansvar for å følge opp dette arbeidet for hele barnehagen, som blant annet innebærer å:

Ha kunnskap om barns behov for utfordringer, kroppslige erfaringer og verktøyet snakk med barn

Lage idebank og tilrettelgge utstyr/verktøy som er lett tilgjengelig for alle.

Gi impulser og inspirere til en aktiv voksenrolle og holdningsarbeid.

Utvikle og drive prosjekter til gode for alle barn på dette temaet.

Opplæring, veiledning og rådgivning av personalet

Bidra til at dette området blir etterlevd i barnehagen – implementering og oppfølging

 

Rammeplanens fagområder

Barnas lek danner et viktig grunnlag for arbeidet med fagområdene. Barnehagen skal se fagområdene i sammenheng og alle fagområdene skal være en gjennomgående del av barnehagens innhold. Alle barna skal kunne oppleve progresjon i barnehagens innhold, og barnehagen skal legge til rette for at barn i alle aldersgrupper får varierte leke-, aktivitets- og læringsmuligheter. Personalet skal utvide og bygge videre på barnas interesser og gi barna varierte erfaringer og opplevelser. Barnehagen skal legge til rette for progresjon gjennom valg av pedagogisk innhold, arbeidsmåter, leker, materialer og utforming av fysisk miljø. Barn skal få utfordringer tilpasset sine erfaringer, interesser, kunnskaper og ferdigheter. 

Kommunikasjon, språk og tekst

Gjennom arbeid med fagområdet skal barnehagen bidra til at barna får utforske og utvikle sin språkforståelse, språkkompetanse og et mangfold av kommunikasjonsformer. I barnehagen skal barna møte ulike språk, språkformer og dialekter gjennom rim, regler, sanger, litteratur og tekster fra samtid og fortid. Barnehagen skal bidra til at barn leker med språk, symboler og tekst og stimulere til språklig nysgjerrighet, bevissthet og utvikling. 

Kropp, bevegelse, mat og helse

Barnehagen skal legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede, matglede og matkultur, mentalt og sosialt velvære og fysisk og psykisk helse. Barna skal inkluderes i aktiviteter der de kan få være i bevegelse, lek og sosial samhandling og oppleve motivasjon og mestring ut fra egne forutsetninger. Barnehagen skal bidra til at barna blir kjent med kroppen sin og utvikler bevissthet om egne og andres grenser. 

Vi har fokus på at ansatte skal være gode rollemodeller og tilbyr mat i tråd med helsedirektoratets anbefalinger. Vi har en bevisst tilnærming til hva vi serverer og hvordan vi tilrettelegger måltider i barnehagen. Barna er aktive deltakere, og det er en viktig læringsarena, og arena for matglede. 

Vi bruker verktøyet snakk med barn, som er et fokus løpende gjennom året. Vi bruker tid på møter og fordeler ansvar på perosnalet.  

Kunst, kultur og kreativitet

I barnehagen skal barna få estetiske erfaringer med kunst og kultur i ulike former og organisert på måter som gir barna anledning til utforsking, fordypning og progresjon. Barna skal støttes i å være aktive og skape egne kunstneriske og kulturelle uttrykk. Barnehagen skal legge til rette for samhørighet og kreativitet ved å bidra til at barna får være sammen om å oppleve og skape kunstneriske og kulturelle uttrykk. 

Etikk, religion og filosofi

Barnehagen skal la barna få kjennskap til fortellinger, tradisjoner, verdier og høytider i ulike religioner og livssyn og erfaringer med at kulturelle uttrykk har egenverdi. Barnehagen skal skape interesse for samfunnets mangfold og forståelse for andre menneskers livsverden og levesett. Gjennom å samtale om og undre seg over eksistensielle, etiske og filosofiske spørsmål skal barn få anledning til selv å formulere spørsmål, lytte til andre, reflektere og finne svar. Slik skal barnehagen bidra til å legge grunnlag for kritisk tenkning og dømmekraft. 

Nærmiljø og samfunn

Barnehagen skal bidra til kunnskap om og erfaring med lokale tradisjoner, samfunnsinstitusjoner og yrker slik at barna kan oppleve tilhørighet til nærmiljøet. Kulturelt mangfold, ulike levevis og ulike familieformer er en del av fagområdet. Gjennom lek og varierte aktiviteter skal barna få erfaring med å lytte, forhandle og diskutere og få begynnende kjennskap til menneskerettighetene. 

Fagområdet skal omfatte kjennskap til samisk språk, kultur og tradisjon og kjennskap til nasjonale minoriteter.  

Natur, miljø og teknologi

Barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer evnen til å orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider. 

Barnehagen skal legge til rette for at barna kan få et mangfold av naturopplevelser og få oppleve naturen som arena for lek og læring. Barnehagen skal legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener, oppleve tilhørighet til naturen og gjøre erfaringer med bruk av teknologi og redskaper. 

Vi har fokus på at barn og ansatte skal ha digital dømmekraft og vi bruker digitale verktøy til lek og læring, og bruker dette målrettet sammen med barna. Vi arbeider for en bevvist og målrettet bruk av digitale verktøy med barna.

Antall, rom og form

Fagområdet handler om å oppdage, utforske og skape strukturer og hjelper barna til å forstå sammenhenger i naturen, samfunnet og universet. Barnehagen skal synliggjøre sammenhenger og legge til rette for at barna kan utforske og oppdage matematikk i dagligliv, i teknologi, natur, kunst og kultur og ved selv å være kreative og skapende. Arbeid med fagområdet skal stimulere barnas undring, nysgjerrighet og motivasjon for problemløsing. 

Barnehagen som lærende organisasjon

Barnehagen skal være en lærende organisasjon, og det pedagogiske arbeidet skal være begrunnet i barnehageloven og rammeplanen. Planlegging av det pedagogiske arbeidet sikrer både forankring i lovverket, samt at arbeidet er systematisk og langsiktig. Planlegging skal også bidra til kontinuitet og progresjon. Barnehagen vurderer jevnlig sitt pedagogiske arbeid. Vurderingsarbeidet skal bygge på refleksjoner som hele personalgruppen er involvert i. Felles refleksjoner over det pedagogiske arbeidet kan gi personalet et utgangspunkt for videre planlegging og gjennomføring. Det kan også bidra til en åpen diskusjon om barnehagens formål, innhold og oppgaver. Faglige og etiske problemstillinger skal inngå i vurderingsarbeidet. På denne måten kan personalet lære av egen praksis og bidra til å utvikle barnehagen som pedagogisk virksomhet. Dokumentasjon handler om å synliggjøre og vurdere pedagogiske prosesser som foregår i barnehagen. I Kanvas-barnehagene har vi ulike møtearenaer for å jobbe med planlegging, dokumentasjon og vurdering, samt en rekke metodiske verktøy som for eksempel didaktisk modell og Kanvas’ modell for lærende organisasjon.  

Film om barnehagen som lærende organisasjon

Vi skal styrke barnehagen som en lærende organisasjon ved å:  

  • sikre at alle ansatte opplever å bli involvert og få eierskap til mål  
  • la alle ansatte få roller og ansvar knyttet til arbeidet  
  • benytte EBBA som utgangspunkt for systematisk egenvurdering og refleksjon  
  • reflektere over og utfordre egne holdninger  
  • øve i praksis med barn, foreldre og kolleger  
  • erverve ny kunnskap og lære av og med kolleger  

Vi har tydelig fordeling av ansvar og roller, og alle arbeider i et fagteam som har ansvar for å utvikle dette området i hele barnehagen. Vi samarbeider på tvers av avdelinger, deler av vår kunnskap, og lærer av hverandres erfaring. Vi samarbeider med andre kanvas barnehager. 

Samarbeid med barnas hjem

Kanvas-barnehagenes samarbeid med foreldre bygger på innsikt om hvilken rolle hjemmet og barnehagen hver især spiller i barnets liv. Samarbeidet tar utgangspunkt i en grunnleggende respekt for foreldres kompetanse som foreldre, og den rett og det ansvar de har for å oppdra sine barn på den måten som er riktig i forhold til deres tradisjoner, normer og vurderinger.

Trygg tilknytning og barns emosjonelle utvikling danner grunnlaget for hvordan barnehagen jobber med barns tilvenning til barnehagelivet, både for første gang og i nye grupper i barnehagen. 

Tilvenning
For de fleste barn er det en stor overgang å begynne i barnehagen. Målet for oss i Kanvas er at barnet ikke skal oppleve barnehagestarten som et brudd, men at barnet skal oppleve at det finnes en sammenheng mellom hjem og barnehage. Like fullt er det en løsrivelsesprosess for både barn og foresatte. Les mer om hvordan vi jobber med tilvenning i Kanvas-barnehagene

For å sikre samarbeid med barnas hjem og foreldrenes medvirkning på barnehagens samlede virksomhet, skal hver barnehage ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg. Foreldrerådet består av alle foreldre/foresatte. Samarbeidsutvalget består av foreldre/foresatte og ansatte i barnehagen, slik at hver gruppe er likt representert. Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ.

I barnehagen medvirker foreldrene gjennom:

  • startssamtale i tilvenningsperioden
  • overgangssamtale hvis barn bytter gruppe eller avdeling
  • foreldresamtaler, tilbys to ganger i året
  • foreldreråd
  • samarbeidsutvalget (SU)
  • foreldremøter
  • årlig brukerundersøkelse
  • daglig dialog
  • foreldrearrangementer 

Det holdes ett foreldremøte på høsten for alle foreldre der det gis informasjon om planer, fokusområder og gruppenes utvikling. Her har vi også foreldrerådsmøte der foreldre kan komme med saker og være med å påvirke barnehagehverdagen. Det legges opp til åpne diskusjoner og meningsutvekslinger om barnehagens innhold. På våren har vi et temaforeldremøte der SU velger tema som er aktuelt for foreldrene, og møtene kan også om ønskelig benyttes til å leie inn en foreleser. Vi har møte i samarbeidsutvalget 4 ganger i året, og ved behov.

I løpet av året har vi ulike foreldrearrangementer, og oppfordrer foreldre til å være med på turer og i barnehagehverdagen. 

Vi tilbyr foreldresamtaler to ganger i året, høst og vår, og ellers ved behov. Forøvrig er den daglige kontakten mellom foreldre og personalet veldig viktig, og vi setter alltid pris på at foreldrene tar seg tid til å være litt i barnehagen om morgenen eller ettermiddagen. Et godt samarbeid er avhengig av at både personalet og foreldre viser åpenhet og samarbeidsvilje. Personalet er alltid åpne for å lytte til foreldrenes ideer, tanker og bekymringer.

I juni har vi foreldremøte for nye familier, og  en startsamtale i startperioden. Barn som skifter avdeling tilbys en overgangssamtale, for å gjøre overgangen best mulig.

Samarbeid og sammenheng mellom barnehage og skole

Barnehagen skal i samarbeid med foreldre og skolen legge til rette for at barna kan få en trygg og god overgang fra barnehage til skole og skolefritidsordning. I Kanvas ønsker vi at de eldste barna skal glede seg til å begynne på skolen og at de skal oppleve at det er en sammenheng mellom barnehagen og skolen. Det siste året i barnehagen skal oppleves som meningsfylt, spennende og ekstraordinært.

Vi har som mål at barna skal møte skolen med nysgjerrighet og tro på egne evner.

Leken skal stå sentralt også i barna sitt siste år i barnehagen, fordi vi vet at barn først og fremst lærer gjennom lek. Barna skal få både tid og rom til å leke og utvikle vennskap. Lek og vennskap er grunnleggende for barns trivsel, noe som igjen påvirker læringsevnen. Samtidig som leken er spontan og egenmotivert så handler leken i aller høyeste grad om å lære og mestre noe som har stor betydning for barna, både her og nå, og resten av livet. Leken gir barna allsidig læring, den gir barna en forståelse av seg selv og andre og den gir rom for utforskning og utfoldelse.

I Kanvas-barnehagene mener vi at barna er de beste bærerne av sammenhenger. Derfor skal barna være med å utforme både det siste året i barnehagen og bidra til å skape egen mening i overgangen til skolen. Dette gjør vi blant annet gjennom at barna skal være aktive deltakere i utforming av mål og metoder, samt samtaler med barna.

For at barna skal oppleve sammenheng i overgangen mellom barnehage og skole er samarbeid med foresatte viktig. Et av våre mål er at vi gjennom dialog, forventningsavklaring og et nært samarbeid med foreldrene til de eldste barna skaper en felles forståelse av det siste året i barnehagen og overgangen til skolen. Informasjonsdeling er et viktig ledd i å sikre en best mulig overgang. Opplysninger om enkeltbarn blir aldri delt uten samtykke fra foreldrene.

I Kanvas forplikter vi oss til å delta på ulike typer samarbeidsmøter og andre initiativ som har som mål å støtte opp om overgangen til skole.

Vi skal ta initiativ til et samarbeid med skolene om grenseobjekter, dersom det ikke allerede eksisterer. Grenseobjekter er noe barna kan stifte bekjentskap med i barnehagen og senere møte i skolen. Dette kan f.eks. et spill, en lek, en bok eller en arbeidsmetode. Dette skal bidra til å skape en sammenheng for barna i overgangen, samtidig som det gir barna noen felles erfaringer når nye relasjoner skal etableres.

Vi i Olsvikåsen ønsker å gjøre overgangen mellom barnehage og skole så god som mulig for både foreldre og ikke minst barna. For de aller fleste oppleves overgangen fra barnehage til skole som en uproblematisk og positiv opplevelse som de vokser på. Likevel utgjør denne overgangen en stor forskjell i hverdagen som også kan by på utfordringer. Barna møter et nytt fysisk og sosialt miljø, nye voksne å forholde seg til, nye adferdskrav og mer komplekse omgivelser som kan gjøre det vanskelig for enkelte barn å orientere seg. Barna blir møtt av et skolesamfunn som er mer strukturert enn det barnehagen var, og der læring ikke lenger primært skjer gjennom lek. I skolen er det flere barn per voksen, og barna får dermed mindre personlig oppmerksomhet og mindre interaksjon med voksne enn tilfellet var i barnehagen. Barna kan i mindre grad styre tiden selv, og de møter nye former for kunnskapskrav og utfordringer.

Derfor mener vi at det er meget viktig at vi tilrettelegger best mulig for at barna skal bli sosialt kompetente i løpet av barnehagetiden. Med dette mener vi blant annet barnets behov for å være kompetent (å vite, kunne og ville noe), barnets behov for selvbestemmelse (å være selvstendig og ha egen vilje), barnets behov for tilknytning (være sammen med andre og selv ha omsorg for andre). Videre mener vi at ved å stimulere til barns lærelyst og ivareta læringspotensialet til hvert barn, samt ved å gi barna ferdigheter innenfor sosial kompetanse, er vi med på å tilrettelegge for en god overgang.

Det er også viktig å tenke på hvordan vi som barnehagepersonale, foreldre og eldre søsken omtaler skolen. Hvis man skaper et skremmebilde av skolen som et sted der man blir irettesatt og kommandert til å sitte stille, utilsiktet eller ikke, kan det være med på å gjøre skolebarnet engstelig for hvordan tilværelsen skal bli. Isteden bør man trygge barnet på at den nye tilværelsen kommer til å bli bra, og huske på at i de fleste tilfeller oppleves overgangen som uproblematisk

Det siste året i barnehagen deltar barna på Askeladdgruppen som er en egen førskolegruppe der de møter et variert opplegg, både i form av felles turer og pedagogiske aktiviteter. På foreldremøte i september informeres det om plan for året og har dialog om gjensidige forventninger. Askeladdene går på flere fjellturer i løpet av barnehageåret og har mange tradisjoner som er ekstra stas. De har har brannvernkurs, sykkeldag og mye mer. Vi har egen avdlutning for barna, og en høytidelig roseseremoni med foreldre i juni.

Vi har samarbeid med nærskolen der vi kommer på besøk på våren til skole og SFO. Vi har et tett samarbeid med foreldre og tilbyr overgangssamtaler med skolen om foreldrene ønsker det.