Sunn mat i barnehagen
Mat har blitt et viktig konkurransefortrinn i barnehagesektoren. Mange etterspør varmmat, men ifølge Helsedirektoratet er det mest sentrale at måltidene som serveres er næringsrike og fullverdige.
– Mat og måltider i barnehagen har stor betydning for barns helse. I løpet av en vanlig hverdag inntar barna mellom 40 og 60 prosent av sitt energiinntak i barnehagen, derfor er det viktig at barnehagene serverer variert mat og fullverdige måltider, sier Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør for barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet.
Tidlige spisevaner
Ifølge en befolkningsundersøkelse gjennomført på vegne av Forbrukerrådet er én av fire foresatte misfornøyd med mattilbudet barnet får i barnehagen. Samtidig viser undersøkelsen at i én av tre barnehager serveres det grønnsaker kun to ganger i uken eller sjeldnere. Variasjonen mellom barnehagene er stor. Enkelte serverer tre måltider om dagen, mens andre baserer seg på at barna har med egne matpakker og serverer drikke og frukt ved siden av.
– Vi vet at det er hverdagsmaten som betyr mest og innholdet i barnehagens måltider har derfor en stor betydning for barnas helse og utvikling. Spisevaner etableres ofte tidlig i livet og har en tendens til å vedvare, sier Siri Skrøder, leder for personal- og barnehageledelse i den ideelle stiftelsen Kanvas. Hun ledet strategiprosjektet «Matglede» som har utarbeidet en egen kostholdsstrategi for stiftelsens 68 barnehager, med utgangspunkt i Helsedirektoratets faglige retningslinjer for mat og måltider i barnehagen.
– Matglede er en stor del av det vi ønsker å formidle. Barna skal ha gode opplevelser rundt måltidene. Det er en læringsarena på lik linje med alle andre aktiviteter i barnehagen og gir gode muligheter for læring på mange områder, som for eksempel språk og samspill med andre. Måltidet er en sosial arena der det kan tilrettelegges for gode samtaler hvor alle barn blir inkludert. Opplevelsen av å være en del av et fellesskap har stor betydning for barns selvfølelse, sier Skrøder.
Fargelegger maten
Måltidsstrategien til stiftelsens Kanvas omfatter både ernæring, måltidsopplevelse, hygiene, bærekraft og økonomi. Barnehagene får et stort handlingsrom til å styre hvordan de ønsker å legge opp måltidene, men har fått en tydelig oppfordring når det gjelder hvordan maten skal fargelegges.
– Vi styrer ikke om de skal servere kald eller varm mat, men ønsker at barna skal få grønnsaker og frukt hver dag. Med hovedvekt på grønnsaker, for frukten får mange i seg uansett. Fargelegging er en veldig visuell måte å tenke på, og gjør at måltidet blir både næringsrikt og morsomt å spise, sier Skrøder.
Hun mener det ikke nødvendigvis er slik at varmmat er bedre eller sunnere enn kald mat.
– Det er mye sunn mat i et godt brødmåltid, og ikke minst gir brødskiver og pålegg barna anledning til å hjelpe hverandre og få mestringsfølelse ved å smøre på brødskivene selv. Flere foreldre forventer varmmat og mener at det er bedre enn brødskiver med pålegg, men hva som ligger til grunn for dette, er jeg usikker på. Det viktige er at måltidene barna får servert i barnehagen legger et godt grunnlag for sunne helsevaner, og at vi kan bidra til å utjevne sosiale forskjeller, sier hun.
For mens mange private barnehager har en høy kostpris, som foreldrene må betale i tillegg til maksprisen hver måned, har Kanvas valgt å sette et tak på 500 kroner for de barnehagene som tilbyr ett eller to måltider, og 650 kroner for de som serverer mer enn to måltider per dag.
– Kostpris skal ikke by på økonomiske utfordringer for barnefamilier, og samtidig skal de være trygge på at barna får næringsrike og sunne måltider, sier Siri Skrøder.
Fullverdige måltider
– Måltidene i barnehagen har stor betydning for barnas helse, trivsel og matglede. De skal få i seg ulike næringsstoffer, og samtidig bli eksponert for ulike smaker og konsistenser, sier Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør for barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet.
Helsedirektoratet anbefaler at hovedmåltidene som inntas i barnehagen er fullverdige, og at det ikke går mer enn tre timer mellom måltidene. For å være ernæringsmessig fullverdig må et måltid settes sammen av matvarer fra følgende tre grupper, enten de er varme eller kalde:
Gruppe 1: grovt brød, grove kornprodukter, havregrøt, poteter, fullkornsris, fullkornspasta eller lignende.
Gruppe 2: grønnsaker og/eller frukt og bær
Gruppe 3: fisk og annen sjømat, belgfrukter, for eksempel linser, bønner, kikerter og andre erter, magert kjøtt, ost og andre meieriprodukter, og egg.
Brødmat eller spagetti med tomatsaus
– Både varme og kalde måltider kan gjøres fullverdige og dermed gi barna påfyll av energi og sunne næringsstoffer. Ved å tilby grønnsaker, frukt eller bær til hvert måltid, er det enklere å oppnå anbefalingen om å spise fem porsjoner daglig og å tilby et fullverdig måltid, sier Carlsen og gir noen eksempler på fullverdige barnehagemåltider.
– Dersom du serverer brødmat, bør det være grovt brød, med minst 50 prosent sammalt mel eller hele korn, servert med et proteinrikt pålegg, slik som fiskepålegg, magert kjøttpålegg, egg eller vegetariske pastaer av bønner eller linser. Og med frukt, grønnsaker eller bær til. Havregrøt inneholder grove korn og rikelig med protein, hvis grøten kokes på melk. Serverer du epler eller blåbær til, vil også grøtmåltidet være fullverdig. Dersom grøten kun kokes på vann, blir måltidet fullverdig ved å servere melk og frukt, bær eller grønnsak ved siden av. En vanlig barnefavoritt er spagetti med tomatsaus. Ved å bruke fullkornspagetti, tomatsaus og bønner, linser, kjøtt eller fisk til blir også dette måltidet fullverdig, sier hun.
Bursdagsfeiring uten sukker
Helsedirektoratet anbefaler også at de fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og sukkerholdig drikke.
– Vi anbefaler at barnehager har et bevisst forhold til den totale mengden søtsaker og sukker barna blir tilbudt i barnehagen, og at dette begrenses til noen få, utvalgte anledninger i løpet av et år. Bursdag er en stor dag for de fleste barn, men aktiviteter og opplevelser kan være vel så spennende for barna, som mat og drikke, sier Ellen Margrethe Carlsen.
Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen
- Barnehagen bør legge til rette for minst tre faste måltider om dagen, med medbrakt eller servert mat.
- Barna i barnehagen bør få god tid til å spise, minst 30 minutter.
- Mat og måltider som serveres i barnehagen bør være varierte og i tråd med Helsedirektoratets kostråd.
- Barnehagen bør servere grønnsaker og frukt eller bær hver dag.
- Barna bør få tilbud om lett- eller skummet melk og vann til måltidene i barnehagen, og vann bør alltid være tilgjengelig.
- Servering av kaker, kjeks, is, saft og liknende bør begrenses i barnehagen. Godteri, snacks og brus bør unngås.
- Spisemiljøet i barnehagen skal fremme helse, mat- og måltidsglede, og personalet bør delta aktivt i måltidet.
- Måltidene i barnehagen skal være en pedagogisk arena der barna får medvirke i mat- og måltidsaktivteter.
- Det skal legges til rette for god håndhygiene i barnehagen, og håndvask bør gjennomføres før måltidene.
- Maten i barnehagen skal være lagret, tilberedt, servert og merket i samsvar med regelverk og råd fra Mattilsynet.
- Barnehagen skal ta hensyn til barn som har særlige behov knyttet til mat og måltider.
- Barnehagen bør ha en miljøvennlig praksis med lite matsvinn og et mattilbud hvor plantebaserte matvarer og fisk og sjømat er sentralt.
Kilde: Helsedirektoratet.no
Helsedirektoratets tips til bursdagsfeiring i barnehagen
- Bursdagsbarnet får sitte på egen bursdagstrone med kronen sin, velge lek og bestemme hva som skal spises til lunsj (av et forhåndsbestemt utvalg).
- Grønnsaker eller frukt trykket ut med pepperkakeformer kan være spennende og morsomt å spise.
- Lag grove vafler, pannekaker eller lapper og server med pålegg, frukt, bær, kvarg/kesam eller yoghurt.
- La bursdagsbarnet få være med å bake rundstykker i barnehagen. Foresatte kan for eksempel ta med et par typer pålegg.
- La bursdagsbarnet få velge mellom forskjellige sunne og gode retter.
- Velg ut noen få markeringer og arrangementer i løpet av barnehageåret hvor dere ønsker å ha kake og saft. La barna spise det vanlige måltidet før kaken.
- Dersom dere ønsker å inkludere bursdager blant de utvalgte markeringene, kan det gjennomføres ved å slå sammen bursdager i løpet av et tidsrom til én større feiring, slik at antall dager med sukkerholdig kost reduseres.
I Helsedirektoratets hefte «Bra mat i barnehagen» finner du flere tips og oppskrifter på fullverdige barnehagemåltider.