Slik velger du riktig barnehage!
Som forelder er du naturligvis opptatt av å velge en barnehage som gir barnet ditt trygghet, omsorg og trivsel. Men hvordan avgjør du om barnehagene du vurderer oppfyller dine behov? Hvilke faktorer er viktige å vurdere? Og hvor skal du begynne i jakten på den riktige barnehagen for ditt barn?
Uavhengig av om du ønsker privat eller kommunal barnehageplass er det kommunen som behandler søknaden din. De fleste kommuner har søknadsfrist 1. mars for barnehageplass fra august samme år, men det finnes unntak. Husk å sjekke fristen for å søke barnehageplass i din kommune!
5 trinn for valg av barnehage
Den årlige nasjonale foreldreundersøkelsen viser at foreldre stort sett er fornøyde med barnehagen sin. Likevel er det relativt store forskjeller mellom barnehagene i Norge.
For noen er valgmulighetene begrensede, og mange velger den ene barnehagen som finnes i nærmiljøet. For andre er det flere aktuelle barnehager i nærmiljøet, og kanskje har de også alternativer i nærheten av arbeidsplassen.
Uavhengig av hvilken kategori du tilhører bør du sette deg inn i tilbudene til de barnehagene som er aktuelle for deg og ditt barn.
Her er 5 trinn du bør følge når du skal velge barnehage:
1. Finn aktuelle barnehager
De fleste foreldre velger en barnehage i sitt nærmiljø. Det gir barna muligheten til å bli kjent med andre barn i nabolaget, som de kanskje senere skal gå sammen med på skolen. I tillegg er det praktisk for deg som forelder.
Det er likevel ikke slik at den nærmeste barnehagen nødvendigvis er det beste valget. Derfor er det viktig å sjekke om barnehagen er av god kvalitet, om den møter dine behov og forventninger og om det finnes andre aktuelle alternativer.
Tips: På Barnehagefakta.no kan du søke etter barnehager i ditt nærområde. De fleste kommuner har også nettsider med gode oversikter over barnehagene i kommunen.
2. Vurder barnehagens nøkkeltall
Barnehagesektoren i Norge er regulert av Lov om barnehager og “rammeplanen”, og alle barnehager i Norge er pålagt å rapportere inn sine nøkkeltall.
Denne informasjonen er tilgjengelig for deg på nettsiden Barnehagefakta.no, der du blant annet kan finne:
- Antall barn per ansatt i barnehagen (maksimalt 6 barn per ansatt)
- Andel ansatte med barnehagelærerutdannelse (minimum 43% av de ansatte)
- Resultater fra den nasjonale foreldreundersøkelsen
Det er innført nye bemannings- og pedagognormer som stiller krav til hvor mange barn det kan være per ansatt, og hvor stor andel av de ansatte som må ha barnehagelærerutdannelse. Disse normene danner grunnlaget for at barnehagen skal kunne levere et tilbud av god kvalitet, men er ikke nok til å vurdere barnehagen i seg selv.
3. Sjekk barnehagens årsplan og vedtekter
De fleste barnehager har en egen nettside, der du kan finne utfyllende informasjon om barnehagen. Se spesielt på årsplanen, som blant annet beskriver hva barnehagen vektlegger i det pedagogiske arbeidet, hvordan de jobber med de ulike fagområdene i rammeplanen, hvordan de samarbeider med barnas foreldre, og samarbeidet mellom barnehagen og skolen.
I barnehagens vedtekter finner du praktisk informasjon knyttet til for eksempel søknad og oppsigelse av barnehageplass.
Noen barnehager har også en egen Facebook- eller Instagram-side som kan gi deg et utfyllende inntrykk av barnehagen.
4. Snakk med foreldre i den aktuelle barnehagen
Nøkkeltall og informasjon om barnehagens satsningsområder gir deg et godt utgangspunkt. Men dersom du virkelig ønsker å få et innblikk i hvordan barna har det i barnehagen, er det lite som er mer verdifullt enn andre foreldres erfaringer.
Kjenner du noen som har, eller har hatt, barn i den aktuelle barnehagen? Snakk med dem!
Her er noen forslag til spørsmål du kan stille:
- Hvordan trives barnet?
- Hvordan opplevde de tilknytningsperioden? Ble barnet og foreldrene godt ivaretatt? Fikk de god veiledning underveis? Fikk barnet en egen omsorgsperson ved oppstart?
- Opplever de at det er god dialog om barnets trivsel og utvikling, både i hverdagen og i foreldresamtaler?
- Er barnehagen god til å informere om hva som skjer, både praktisk og faglig?
- Hvordan opplever de stabiliteten i personalgruppen? Har mange ansatte sluttet det siste året?
- Har de ansatte mye fravær? Blir det satt inn vikarer ved fravær?
- Vil de anbefale barnehagen?
5. Avtal besøk hos de mest aktuelle barnehagene
Sist, men ikke minst, bør du gjøre deg dine egne erfaringer med barnehagen. Noen barnehager arrangerer åpen dag. Andre kan du besøke etter avtale. Husk å forberede en liste med ting du ønsker å snakke med barnehagen om. Her er noen forslag:
- Hør om noen av nøkkeltallene for barnehagen har endret seg i vesentlig grad i den senere tid. Tallene på Barnehagefakta.no oppdateres kun én gang i året, og gir bare et øyeblikksbilde av for eksempel bemanning og pedagogtetthet.
- Er det en styrer eller en daglig leder til stede i barnehagen på daglig basis?
Noen barnehager har ikke en tilstedeværende leder i full stilling, og det kan gi utslag på det pedagogiske arbeidet. Hør gjerne om hvordan barnehagen ledes. - Hvordan er personalgruppens stabilitet? Har mange ansatte sluttet det siste året?
- Har de høyt fravær, og hva er deres rutiner for bruk av vikarer?
- Hvilke mål og verdier har barnehagen? Hva er barnehagen opptatt av, og hva tenker de barna skal sitte igjen med når de slutter i barnehagen?
- Hvordan jobber barnehagen med relasjonen mellom barn og voksne?
Gode relasjoner står helt sentralt i en god barnehage, men kan være vanskelig å vurdere når du er på besøk. Be barnehagen fortelle om hvordan de jobber med relasjoner mellom barn og ansatte, det vil gi deg et innblikk. - Hvordan er barnehagens språkmiljø? Et godt språkmiljø henger nært sammen med relasjonsarbeidet i barnehagen og er også vanskelig å observere når man er på et kort besøk. Men spør gjerne om hvordan barnehagen jobber med språk og språkmiljøet, og be om eksempler.
- Hvordan er barnehagens inne- og utemiljø?
Miljøet i barnehagen skal gi mulighet for lek og utvikling. Ikke legg for mye vekt på om alt er moderne og nyoppusset – det viktigste er hvordan de ansatte lar barna ta området i bruk. Det bør være rikelig og variert med leker og materiell – og dette bør være tilgjengelig for barna. Leker og materiell som er innelåst eller ute av syne har liten verdi for barna – særlig for de yngste. Ute har gjerne et lite skogholt med stein og stubber vel så stor verdi som et flott klatrestativ. - Hvordan samarbeider barnehagen med foreldrene?
Spør gjerne om rutinene for kommunikasjon i hverdagen, startsamtale, foreldresamtaler, samarbeid om barnet, foreldremøter og foreldrenes medvirkning. - Hvordan er mattilbud i barnehagen? Og hvor mye koster det?
Mattilbudet betales i tillegg til oppholdsbetalingen, i form av “kostpenger”. Noen synes det er viktig med varm mat hver dag, og betaler gjerne det det koster, mens andre ikke synes det er viktig, og vil heller betale mindre i kostpenger. Selve måltidet er også viktig, f.eks. den gode dialogen rundt matbordet og språktreningen det gir. - Hva er barnehagens åpningstider?
Sjekk åpningstider, og i hvilken grad barnehagen er lukket i ferier. Vær oppmerksom på at barnehager med lange åpningstider, som holder åpent hele året, gjerne har noe tynnere bemanning i deler av åpningstiden. Det kan derfor være til barnas fordel at barnehagen har litt kortere åpningstider og ferielukket noen uker i året, selv om det kan begrenser foreldrenes fleksibilitet.
Lykke til med valg av barnehage!
Vi håper denne korte guiden kan hjelpe deg på vei når du skal velge hvilken barnehage du skal søke barnehageplass i. Å gjøre et godt valg kan kanskje virke utfordrende, men dersom du følger disse trinnene har du utmerkede forutsetninger for å finne en god barnehage for deg og ditt barn.
Sjekk om barnehagestiftelsen Kanvas har en barnehage i ditt nærområde!