Fra jord til bord: – Vi gleder oss til grønnsaker fra egen kjøkkenhage!

Etter to år med pandemi ønsket Spikkestad Kanvas-barnehage å dra i gang en aktivitet som var inkluderende og samlende for alle. Resultatet ble en grønnsakshage der barna får følge frø fra jord til bord.

 

– Etter to lange år med pandemi og kohorter ønsket vi å finne en aktivitet som var samlende for hele barnehagen, og da landet vi på kjøkkenhage, sier Hege Heiberg, daglig leder i Spikkestad Kanvas-barnehage. Hun gleder seg til snøen snart tiner.

– Dette blir kjempegøy! Både barna og de ansatte i barnehagen gleder seg til å sette i gang, sier Heiberg.

Kortreist og miljøvennlig

Barnehagen, som ligger i sentrum av Spikkestad, har satt av et eget område til dyrking. Planen er å så i pallekarmer og frøene er kjøpt inn.

– I første omgang satser vi på grønnsaker som er enkle å dyrke og som barna er nysgjerrige på. Vi har allerede sådd paprikafrø innendørs, og så fort våren kommer skal vi så gulrøtter, tomater, sukkererter, agurk og solsikke, forteller Hege Heiberg.

Målet med kjøkkenhage-prosjektet er å ha en felles aktivitet der alle barna kan delta på tvers av avdelinger og alder, samtidig som barna lærer om hvor maten de spiser kommer fra.

– Barna skal lære å ta vare på og følge opp frøene vi planter ved å vanne og luke, samtidig kan vi snakke om økosystemet, se på meitemark og lære om viktigheten av mikrolivet i jorda. Jeg håper vi kan lære dem å ta vare på naturen og jorda vår, og vise dem at vi ikke nødvendigvis trenger å kjøpe sukkererter fra Spania når vi kan dyrke dem her i barnehagen, sier hun.

Og til høsten skal matauket feires i barnehagen med retter laget av egendyrkede grønnsaker.

– Planen er å ha en høstfest og invitere alle foreldrene på selvdyrket mat slik at barna kan få vise frem hva vi har dyrket frem i barnehagen, forteller Heiberg.

De yngste involveres også

Både småbarnsavdelingene og storebarnsavdelingene i Spikkestad Kanvas-barnehage skal være med på kjøkkenhage-prosjektet. De aller yngste skal få plante solsikkefrø, mens de eldre får flere og større oppgaver.

– Planen er at de skal få hvert sitt frø som de skal ha ansvar for og som de kan følge med på at spirer og gror. Da kan de følge hele prosessen på nært hold og vi kan sammenligne hvordan de ulike grønnsakene vokser. Og så skal alle så klart få smake på alt når de er klare til å høstes. De vil garantert få mestringsfølelse når de til slutt kan spise en gulrot de selv har plantet, sier Heiberg.

– Og ikke minst er det gøy å sette i gang med noe sånt etter at vi har hatt mange restriksjoner og regler de siste to årene. Her skal alle inkluderes og det blir kjempefint, legger hun til.