Informasjonshefte
Midtbygda Kanvas-barnehage

Om barnehagen

Midtbygda Kanvas-barnehage åpnet i august 1995. Barnehagen har tre avdelinger og for barnehageåret 2024/2025 er de inndelt med en avdeling for 1-åringene, en avdeling for 2-3 åringene og en avdeling for 4-5 åringene. 

Barnehagen ligger i skogkanten på Katrineåsen i Asker kommune. Naturtomten med trær og blåbærlyng inviterer barna til varierte kroppslige utfordringer, og gir en god ramme for lek og samspill. På uteområdet har vi en egen grillhytte, og rett utenfor porten finner vi mange gode turmuligheter. Nærmeste nabo er Engen Gård, og her kan barna være med å mate griser og oppleve høner på nært hold. I skogen er det en gapahuk som benyttes flittig på turdager.

I Midtbygda Kanvas-barnehage får barnas lek stor plass i hverdagen. Leken er barnas naturlige arena og barn leker fordi det er gøy!

I tillegg til å oppleve glede, spenning og mestring utvikler barna bla. språket og kunsten å omgås andre (sosial kompetanse). De ansatte i barnehagen gir leken tid i hverdagen vår, og bruker lekematerialer som inkluderer og støtter barnas prosesser. De ansatte er gode støttespillere i barnas lek ved å gi barna tilbakemeldinger og ekstra hjelp når de ser at dette trengs. Det jobbes målrettet for at barna skal få gode hverdager med lek i fokus. 

De eldste barna i barnehagen er Ulver. Barnehagen samarbeider med Midtbygda skole for å lage en god overgang mellom barnehage og skole. Vi har flere møtepunkter med barnehagene i nærmiljøet for å lage en god overgang til skole. Felles turer til skolen og nærmiljøet er en del av dette.

Vi ser på foreldrene som vår viktigste samarbeidspartner og er opptatt av gode relasjoner og kommunikasjon oss imellom. 

Åpningstid er kl.07.00-17.00.  

Ny i barnehagen

Før oppstart

Før barnet begynner i barnehagen mottar de foresatte en sms med beskjed om å registrere barnet og foresatte i kommunikasjonsplattformen MyKid. I MyKid skal dere fylle ut kontaktinformasjon og andre opplysninger som er viktig for barnets opphold i barnehagen, blant annet et samtykkeskjema og en egenerklæring om barnets helse.

Foreldre som ikke bor sammen skal fylle ut hvert sitt skjema.

Opplysninger om barnets helse er taushetsbelagt og det vil være begrenset tilgang til informasjonen i barnehagen.

 

Tilvenning

Les mer om tilvenning her: Tilvenning i barnehagen – Kanvas

Små barn har et grunnleggende behov for å føle seg trygge, og det gjør de når de er sammen med voksne de kjenner og har en nær og positiv relasjon til. Noen barn trives i barnehagen fra første stund. For andre barn kan det ta tid å bli helt trygg på de ansatte og de andre barna i barnehagen. Derfor må tilknytningsperioden alltid tilpasses det enkelte barnet. Vi vil i samråd med dere legge opp til en tilknytningsperiode som er best mulig for deres barn.

I forkant av barnehageoppstart tildeler vi hvert enkelt barn én eller flere kontaktpersoner. Dersom vi under tilknytningen eller senere ser at barnet viser en klar preferanse for en annen ansatt enn de tildelte kontaktperson(ene), vil vi etterstrebe å ta hensyn til barnets ønsker og bytte kontaktperson(er).

Vi anbefaler at alle barn får en rolig start i barnehagen, med kortere dager de første ukene. Små barn blir slitne av å venne seg til alt det nye.

De første dagene i ny barnehage er alltid spennende for både barn, foreldre og ansatte. Det er mye som er nytt og uoversiktlig og mange mennesker å forholde seg til. Vår erfaring er at tilvenningen bør skje gradvis og etter det enkelte barns behov. Vi gjør vurdering sammen med dere foreldre om hvordan ditt barn skal ha det de første dagene i barnehagen. Vi vurderer og snakker sammen, slik at du og ditt barn får en så god start i barnehagen som mulig.  Barna får en primærkontakt hos personalet og denne voksne vil så langt som mulig være til stede under hele tilvenningsperioden sammen med dere. 

Vi ønsker at barna skal ha det trygt og godt hos oss. Vår jobb er først og fremst å bli kjent med barnet og skape gode relasjoner. Dagene i barnehagen er annerledes enn dagene hjemme. Vi skal ivareta rutiner og behov som er viktig for barnet, samtidig som nye rutiner i en barnehagehverdag skal innarbeides. Som forelder kan det å levere fra seg barnet sitt til ukjente være en utfordring. Vi som jobber i Midtbygda Kanvas-barnehage vil både barnet ditt og deg/dere det beste! Tenk igjennom hvordan du som foreldre er i møte med barnehagen. Er du litt bekymret for hvordan dette skal gå – snakk med personalet, vi er her for dere. Og – vær forberedt på at barnet ditt kanskje vil gråte når du går. Dette er vanlig, og det er også vanlig at barnet slutter å gråte ganske raskt. Vi vil alltid kontakte dere hvis vi ser at barnet ikke har det bra!

Når vi starter opp igjen etter sommerferien er det også mye nytt for barna som har hatt ferie. Ofte har mange venner sluttet og nye grupper skal etableres. I august er vårt hovedfokus å legge til rette for at alle barn, nye og gamle, opplever trygghet og finner seg godt til rette igjen etter ferien. Nye vennskap skal etableres. Vi er opptatt av å legge til rette for lek og vi jobber bevisst med å skape gode arenaer for leken gjennom å ha lekegrupper, turer og andre aktiviteter som skaper felles opplevelser for smågrupper eller hele avdelingen.

Startsamtalen

Om startsamtalen i Kanvas: Startsamtale, foreldresamtaler og foreldremøter – Kanvas

Dere foreldre skal ha startsamtale med barnehagelærer i løpet av tilvenningstiden. Der snakker vi blant annet om de viktigste forutsetningene for barnets trygghet og trivsel i barnehagen. I vår startsamtale snakker vi om barnet og familien, men også om ting som skan være vanskelig for barnet og/eller familien. Dette gjør vi for å bli godt kjent med dere og kunne gjøre en så god jobb vi kan for barnet og dere. Spørsmålenne vi stiller kan kanskje oppleves underlige, skumle eller at dere vil tenke at "dette har ikke barnehagen ikke noe med". Det er helt frivillig å svare og dere deler det dere ønsker, men vi vil stille spørsmålene

Praktisk info

Klær og utstyr

I barnehagen bør barnet ha på seg klær som dere ikke er redde for skal bli skitne eller ødelagte. Klærne bør være behagelige å for å bevege seg i, og enkle å kle av og på for barnet. Været varierer og det kan være vanskelig å vite hva som passer av tøy til ulikt vær og til ulike årstider, spør de ansate om du er usikker. 

Legg ekstra skift med klær utfra årstiden i barnets hylle. Sjekk med jevne mellomromat barnet har det som trengs av ekstra klær. Vi gir beskjed om det er noe som mangler av klær.

Barnet trenger innesko. Et tips er å vaske årets sandaler og bruke de som innesko. De er luftige og ikke så varme som tøfler. Fint om dere kan hjelpe oss å legge barnets klær og innesko i hyllen ved dagens slutt. 

For å sikre at barnet får med seg riktige klær hjem, bør dere merke alle klærne med navn. Navnelapper som kan klistres fast på klær og sko kan bestilles på internett. Man kan også bruke en vannfast tusj eller egen tekstil tusj. 

Barnet trenger regntøy og støvler når det regner eller er vått ute, dress når det blir høst og kjølige dager. En tykkere dress når det blir vinter. Når tøyet blir skittent eller vått tas det med hjem for en vask eller tørk. De våte klærne tørker ikke i barnehagen til neste dag. 

 

 

 

Bringe og hente

Barnehagens åpningstid er fra kl. 07.00 til kl.17.00. 

Vi ønsker å få til så gode overganger som mulig for barnet når det leveres og hentes. Når barnet leveres kan det være viktig at vi får vite hvis det har skjedd noe spesielt som kan påvirke dagen til barnet. Når dere henter ønsker vi å fortelle hvordan dagen har vært og om det har skjedd noe spesielt. God kommunikasjon og samarbeid mellom dere foreldre og oss i barnehagen er nøkkelen til at barna har det bra.

Mat og måltider

I Kanvas følger vi Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen.

Les mer om mat og måltider i Kanvas-barnehagene her: Sunn mat i barnehagen – Kanvas

 

Vi har barn i barnehagen som er allergisk mot nøtter. 
Ber dere alle til å velge bort matvarer som inneholder:
peanøtt, hasselnøtt, mandel, paranøtt, pistasj og valnøtt.

Barna har med matpakke til frokost og ettermiddagsmat. Vi har varmmat en dag i uken og ellers serverer vi brød med variert pålegg til lunsj. 

Til ettermiddagsmaten serverer vi frukt. Alle foreldre tar med frukt i løpet av uken og legger i kjøleskapet på avdelingen. Vi deler opp frukten og lager fruktfat til ettermiddagsmaten. På denne måten får barna frukt/grønnsaker som er innbydende, og de bidrar til fellesskapet. Barna får smake frukt/grønnsaker som de kanskje ikke ville smakt ellers, og vi unngår matsvinn.

Bursdagsfeiring

Barnehagene har et lovverk der det er nulltoleranse for mobbing og utestenging. Vi jobber hver dag for å forebygge utestenging i barnehagen. Personalet er med i lek og legger til rette for gode lekemiljøer der alle barn skal finne lek de kan delta i. Vi lager smågrupper så barna kan bygge nye vennskap og styrke allerede gode vennskap. Personalet styrker barnas leke ferdigheter og samarbeid når de observerer at det er behov for dette. 

Foreldrene i barnehagen har også en viktig rolle i dette.

I forbindelse med markeringer som bursdag, halloween osv er det viktig at man som foreldre inkluderer alle barn med naturlig tilhørighet til gruppen. Det å bli invitert i bursdag er stort og det skaper et vi fellesskap. Det er foreldrenes oppgave å ta ansvar for inkludering ved bursdagsfeiring. Barn må gjerne få bestemme om det skal være hele avdelingen, eller om man skal ha en form for oppdeling ex: Ulvene på avdelingen, jentene eller guttene på avdelingen som er født samme år osv. Men at barna skal få full frihet er ikke forsvarlig. Her har foreldre et stort ansvar for holdningsskapende arbeid, når det gjelder å inkludere og forebygge mobbing. Er du usikker så spør personalet, de kan hjelpe deg så vi unngår at noen blir holdt utenfor. 

Grillhytta er tilgjengelig for bursdagsfeiring, og den låner vi bort til de som har barn i barnehagen. Dere får nøkkel og tilgang til toalett inne.  

Rutiner for utdeling av bursdagskort og andre invitasjoner i Midtbygda Kanvas-barnehage:
Invitasjoner som skal deles ut i barnehagen gis til personalet. Så henger vi opp kortene sammen med barnet. 

Barnehagen markerer barnets dag med krone og bursdagsamling.

Feriestengt og -avvikling

Kanvas-barnehagene holder stengt jul- og nyttårsaften, onsdag før skjærtorsdag og 5 planleggingsdager i løpet av barnehageåret. Barna skal i tillegg ha fire ukers ferie i løpet av barnehageåret. Barn som skal slutte i barnehagen må avvikle ferien før 1. august.

Midtbygda Kanvas-barnehage holder stengt to uker i juli, mellom jul og nyttår og hele påskeuken. 

I juli samarbeider avdelingene for å få avviklet personalets ferie. Vi informerer i MyKid om dette. 

 

 

Samtykker

Foreldre fyller ut et samtykkeskjema i MyKid før barnet starter i barnehagen. I dette skjemaet fyller dere ut om dere f.eks. tillater at det tas bilder av barnet, og om dere tillater at barnet kan bli med på tur med offentlig transport.

Foreldre kan gjøre endringer i samtykkeskjemaet gjennom året.

 

Personvern

Alle barnehager har en lovpålagt plikt til å sørge for at personopplysninger er tilfredsstillende sikret for å unngå krenkelser av personvernet til ansatte, barn og foreldre. Barnehagen skal gjennom planlagte og systematiske tiltak sørge for tilfredsstillende informasjonssikkerhet med hensyn til konfidensialitet, integritet og tilgjengelighet ved behandling av personopplysninger. Personopplysninger skal ikke lagres lenger enn det som er nødvendig.

Samtykke

Lagring av personopplysninger om barn og foresatte forutsetter at samtykkeskjema er fylt ut og signert. Dette gjøres på MyKid.

Barnemapper

Hver barnehage har et digitalt barnemappearkiv der all dokumentasjon om barn som går i barnehagen arkiveres. Daglig leder i barnehagen, eller stedfortredende, er ansvarlig for tilgangskontroll. Kun ansatte som jobber med barnet har tilgang til mappen.

Foresatte har normalt tilgang til informasjonen i barnemappen, for eksempel startsamtale og oppfølgingssamtaler. Dokumenter som er utarbeidet for eventuell intern saksforberedelse kan unntas fra innsyn. Barnets foresatte har som hovedregel rett til innsyn i alt som omhandler sitt barn. For å vurdere krav om innsyn skal barnehagen motta skriftlig henvendelse som vil bli besvart skriftlig. E-posthenvendelse regnes her som skriftlig henvendelse. Eventuelle kopier av dokumenter fra barnemappen skal leveres direkte til den som har fått tillatelse til innsyn.

Når barnet slutter i barnehagen, vil opplysningene som hovedregel enten overføres til foresatte eller bli slettet av barnehagen. Unntak fra dette kan være barnehagens behov for å dokumentere saksbehandling i en konkret sak knyttet til et barn, for eksempel en barnevernssak.

Trygg håndtering av digitale enheter

Av personvernhensyn skal ikke digitale kommunikasjonsmidler (eks. smartklokke, mobiltelefon e.l.) medbringes barnehagen.

Alle digitale enheter som benyttes i jobbsammenheng, som PC, nettbrett og mobiltelefon, skal være passordbeskyttet. PC og nettbrett skal oppbevares nedlåst etter åpningstid. Personlige enheter skal som en hovedregel ikke benyttes i jobbsammenheng. To-faktor autentisering ved pålogging må benyttes der enhet benyttes til annet enn nødstilfelle. 

Bilder av barn – retningslinjer for ansatte

Det kan kun tas identifiserbare bilder av barn som er godkjent for fotografering, og bildene kan kun deles etter godkjenning fra foresatte – ref. samtykkeskjema. Alle Kanvas-barnehager utarbeider egne retningslinjer for håndtering av bilder av barn.

Bilder av barn – retningslinjer for foresatte

Det skal ikke deles bilder av andres barn uten samtykke fra barnas foresatte. Det gjelder alle arrangementer tilknyttet barnehagen, inkludert det som skjer utenfor barnehagens område. Dette baseres på personvernloven og Datatilsynets retningslinjer for personvern i barnehagen, samt deres veileder om bilder av barn. Se folderen «I beste mening» om bilder av barn her: https://www.datatilsynet.no/personvern-pa-ulike-omrader/skole-barn-unge/bilder-av-barn-pa-nett/

  • Hovedregelen er at du alltid skal be om samtykke fra alle som direkte eller indirekte kan gjenkjennes på et bilde før det publiseres. Hvis de som er avbildet er under 15 år, må også de foresatte samtykke til publiseringen. Hvis du deler bilder uten lov, vil du i verste fall kunne havne i straffansvar. Dette gjelder enten bildet skal deles åpent på en nettside, på en lukket Facebook-side eller via epost.

  • Vi må være særlig bevisste på reglene i situasjoner hvor også andres barn kommer med på bildene som tas, for eksempel på en Lucia-frokost i barnehagen. Der er det lett å få med andre barn på bildet. Da er det viktig at vi spør de foresatte om lov før det deles. Vi vet aldri hvilke situasjoner andre mennesker er i, og mange kan ha gode grunner til å ikke ha bilder av seg selv på nett. Dessuten er det et godt nok argument rett og slett å ikke ønske en slik tilstedeværelse.

  • Unntak: På noen bilder er det selve situasjonen, eller aktiviteten, som er hovedtema. Hvilke personer som er på bildet er da mindre viktig. Dette kan for eksempel gjelde avstandsbilder av et 17. maitog. Slike bilder kan deles uten tillatelse fra de avbildede så lenge bildene er harmløse og ikke på noen måte kan føles krenkende for de som er avbildet. Ha likevel som hovedregel alltid å spørre alle på bildet før det deles for ikke å trå feil. Det er dessuten en høflig gest å spørre dem det gjelder før bildet i det hele tatt tas, så langt det lar seg gjøre.

 

Sikkerhet/HMS

Vi tar alltid barnas sikkerhet på alvor, og har derfor noen retningslinjer for hva som må unngås av klær og utstyr i barnehagen for å ikke utsette barn for kvelningsfare:
• Bruk buff eller hals i stedet for skjerf.
• Unngå hettegensere eller andre plagg med fastsydd hette. Det meste av parkdresser og regntøy har hetter med glidelås/knapper som løsner om barna blir hengende fast i noe.
• Unngå drikkeflasker med snorer til å henge rundt halsen.
• Fjern snorer fra barnas klær hvis de kan utsette barnet for kvelningsfare.
• Ikke heng sykkelhjelmer tilgjengelig for barn i garderoben.
• Ikke ta med tau, hoppetau eller hoppestrikk hjemmefra.

Sykt barn

Kanvas følger folkehelseinstituttets retningslinjer for syke barn.

Det er barnets allmenntilstand som avgjør om barnet kan gå i barnehagen eller bør være hjemme. Som hovedregel bør barnet være friskt nok til å kunne delta i normale aktiviteter i barnehagen, og barnet skal ikke ha feber.

Barn med akutt diaré kan komme tilbake til barnehagen 2 døgn etter at de har blitt symptomfrie.

Medisiner

Legemidler til barn skal, så langt det er mulig, gis utenom barnehagetiden. Dersom legemidler må gis i barnehagen, skal foresatte fylle ut flere skjemaer som blant annet bekrefter type legemiddel, riktig dose og hvem som kan gi medisiner. Disse skjemaene finnes i  MyKid.

Jodtablett ved atomulykke:

Jodtabletter er lagret i barnehagen. Barnehagen vil gi barna jodtablett hvis Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler at jodtabletter skal brukes. Ved en atomulykke kan det være viktig at barn og unge får jodtabletter raskt. Du som foresatt må gi beskjed til barnehagen v/daglig leder, hvis du ikke ønsker at barnet skal få jodtablett.   

Hvorfor jodtablett: Hvis det skjer en atomulykke i Norge eller i nærheten av Norge, kan radioaktivt jod bli spredd gjennom luften i så store mengder at det er fare for at dette stoffet blir tatt opp i kroppen. Jodtabletter blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen. På denne måten beskytter jodtabletter mot radioaktivitet og gjør at det er mindre risiko for at kreft i denne kjertelen. Derfor anbefaler norske myndigheter at barn og unge under 18 år får en jodtablett hvis det skjer en atomulykke som utsetter dem for radioaktivt jod. Det er meget sjelden at noen får bivirkninger etter å ha fått jodtablett én gang. Ved tvil bør du snakke med barnets lege.

Fravær og vikarer

Ved behov benytter barnehagen seg av vikarer. Vi holder foresatte oppdatert om fravær blant ansatte og om eventuell bruk av vikar.

Alle vikarer må levere politiattest før oppstart, slik øvrige ansatte gjør. Nye vikarer går ikke yttervakter og er heller ikke alene med barna. Vi etterstreber å ikke bruke nye vikarer sammen med de minste barna.

Vi bruker post-it lapp funksjonen i MyKid til å oppdatere dere på vikarer. 

 

 

Forsikring

Barn som går i en Kanvas-barnehage er forsikret i KLP Skadeforsikring. Forsikringen gjelder innenfor barnehagens område, og på utflukter, reiser og lignende som arrangeres av barnehagen. I tillegg er barnet forsikret på direkte reise til/fra barnehagen. 

Vi gjør oppmerksom på at skadeforsikringen kun gjelder personskader knyttet til ulykker. Eiendeler er altså ikke dekket av denne forsikringen. Dersom man har dyre eiendeler i barnehagen, som briller, vogn el., anbefaler vi at dette inkluderes i foresattes egne forsikringer.

Les mer om forsikringen her.

Foreldrebetaling

Maksimalgrensen for foreldrebetaling for et heldags ordinært barnehagetilbud er 2000 kroner per måned fra 1. august 2024.

Kanvas følger maksimalgrensen for foreldrebetaling.

Barnehagehverdagen

Foreldresamarbeid

MyKid

Kanvas-barnehagene benytter seg av kommunikasjonsportalen MyKid.

 

Startsamtale, foreldresamtaler og foreldremøter

Kort tid etter barnehagestart gjennomfører vi en startsamtale der formålet er å bli bedre kjent med barnet og familien.

Etter startsamtalen tilbys foresatte en foreldresamtale 2 ganger per år. Hensikten med foreldresamtalen er å få til en god dialog om barnets trivsel og utvikling hjemme og i barnehagen, for å kunne legge til rette for en god barnehagehverdag og videre utvikling for barnet, og et godt og konstruktivt foreldresamarbeid.

Kanvas-barnehagene gjennomfører også foreldremøte én eller to ganger i året.

Les mer om startsamtalen, foreldresamtalene og foreldremøtene her: Startsamtale, foreldresamtaler og foreldremøter – Kanvas

Foreldrerådet og Samarbeidsutvalget (SU)

Foreldrerådet består av de foresatte til barna i barnehagen. Foreldrerådet skal fremme foreldrenes fellesinteresser og samarbeide med barnehagen om et barnehagemiljø for barna. Foreldrerådet velger foreldrerepresentanter til samarbeidsutvalget (SU).

Alle barnehager er pålagt å ha et samarbeidsutvalg. SU skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ, og består av foresatte og ansatte i barnehagen. Foreldrerådet og samarbeidsutvalget skal bli forelagt, og har rett til å uttale seg i, saker som er viktige for foreldrenes forhold til barnehagen. Samarbeidsutvalget skal med utgangspunkt i rammeplanen vedta en årsplan for den pedagogiske virksomheten. Informasjon om hvilke foreldre som er valgt som SU-representanter, samt kontaktinformasjon til disse, deles på MyKid.

Foreldreundersøkelsen

Kanvas-barnehagene deltar årlig i den nasjonale foreldreundersøkelsen. I foreldreundersøkelsen får foresatte si sin mening om barnehagetilbudet, barnas trivsel og samarbeidet mellom hjem og barnehage. 

Undersøkelsen gjennomføres mellom 6. januar og 31. januar. Resultatene blir tilgjengelig i februar. 

Resultatene fra foreldreundersøkelsen brukes av barnehagen som en hjelp til å vurdere og utvikle barnehagetilbudet. Vi oppfordrer alle foreldre til å delta på undersøkelsen.

 

Årshjul

24. okt 2024

FN-dagen

11. nov 2024

Planleggingsdag- barnehagen stengt

13. des 2024

Lucia markering med foreldre på ettermiddagen

19. des 2024

Nissefest for barn og ansatte

31. jan 2025

Planleggingsdag- barnehagen stengt

6. feb 2025

Samefolkets dag markeres med barn og ansatte

13. feb 2025

Karneval for barn og ansatte

5. mar 2025

Vinteraktivitetsdag for barn og ansatte

5-6. mai 2025

Planleggingsdag- barnehagen stengt

15. mai 2025

17.mai leker i barnehagen for barn og ansatte

12. jun 2025

Sommerfest med søsken og foreldre