Involver foreldre / foresatte

Kunnskap og dialog  

Det er viktig at foreldrene i barnehagen informeres og inkluderes i arbeidet rundt temaet før man går i gang med å snakke med barna og eventuelt endrer rutiner i barnehagen. Foreldrene blir trygge når de opplever at personalet har kompetanse på området. Foreldre kan bli svært bekymret dersom deres barn blir utsatt for grenseoverskridende, problematisk atferd fra et annet barn og kan fort kalle det overgrep. Prøv da å avklare begrepene for foreldrene.  

Foreldrene i barnehagen kan være usikre på hvordan de skal forholde seg til barns seksualitet og hvordan de best kan beskytte sine barn mot vold og overgrep. I mange barnehager er det taushet omkring barns seksualitet som medfører at seksuell lek og aktivitet ikke snakkes om mellom barnehagen og foreldrene. Det er derfor viktig å gi foreldrene god informasjon og kunnskap om barns naturlige nysgjerrighet og lek rundt kropp og seksualitet, og hvordan de kan støtte sine barn i å sette grenser for seg selv og respektere andre barns grenser. Foreldre bør også oppfordres til å snakke med sine 5-6 åringer om gode, vonde og ulovlige hemmeligheter, og hva voksne ikke har lov til å gjøre med barn. 

Når personalet har fått trening i refleksjon og dialog rundt egne holdninger og praksis kan man med fordel også gjøre det samme med foreldre på et foreldremøte. 

Det vil alltid være ulike holdninger blant foreldrene. Noen ønsker ikke at deres barn skal eksponeres for nakenhet eller informasjon om kroppsdeler og seksualitet. Dette er ofte basert på manglende kunnskap om barns behov. Tabuer og skam om kropp og seksualitet gjør også at enkelte foreldre vil forby sine barn å være nakne eller leke spesielle leker i barnehagen. En god dialog basert på kunnskap om barns behov kan løse uenigheten, eventuelt kan barnehagen tilby individuelle løsninger som både ivaretar barnets behov og som er praktisk gjennomførbart innenfor barnehagens rammer, og det samfunnsmandatet som barnehagen er satt til å forvalte.  

Startsamtalen 

I startsamtalen søker vi først og fremst å bli godt kjent med barn og foresatte. Ved å kjenne til barnas livssituasjon og oppvekstforhold kan vi følge opp barnet på best mulig måte. Vi er tydelige på at det ikke er én riktig måte å oppdra et barn på, det er mange måter å være gode foreldre på. 

Les mer om startsamtalen her 

Hensikten med startsamtalen er å bli godt kjent med, og få relevant informasjon om barnet og barnets familie ved oppstart i barnehagen, for å kunne tilrettelegge for et godt foreldresamarbeid og en god barnehagehverdag for barnet. 

Vi anbefaler at startsamtalen gjennomføres i forbindelse med at barnet starter i barnehagen. Samtalen kan gjerne gjennomføres i forkant av barnets tilvenningsperiode. 

Eksempler på maler som Kanvas benytter: 

TILBAKE